You are here

Ne možemo u vladu

Savez vojvođanskih Mađara prihvatiće poziv mandatara Ivice Dačića za razgovor, ali neće biti deo vladajuće koalicije, pošto već ima potpisan sporazum sa Demokratskom strankom i nema nameru da menja koalicione partnere, kaže Balint Pastor, šef poslaničke grupe SVM-a, za „Politiku”.

Da li je već bilo nekih razgovora?

Jednom smo razgovarali, dan-dva pre Vidovdana, pre nego što je Dačić postao mandatar, a očekujem još jedan razgovor, pošto je to najavljeno, ali ni posle toga naša pozicija i status neće biti promenjeni. Ne menjamo koalicione partnere, naše partnerstvo sa DS-om funkcioniše na pokrajinskom i lokalnom nivou, ali smo spremni da budemo konstruktivna opozicija.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić smatra da, kako je rekao, predstavnici manjina, treba da budu deo vlasti, jer je to u interesu njihovih naroda?

Pa, ja mislim da i manjinske stranke treba da imaju određene principe. Pripadništvo nekoj manjinskoj zajednici nije opravdanje da se svake četiri godine menjaju koalicioni partneri. Ali, ako ćemo mi biti, a hoćemo, konstruktivna opozicija, onda očekujem da svi naši predlozi budu usvojeni u parlamentu. Ako tako bude, onda će sigurno biti zakona koje ćemo mi podržati, ali to nije specifično samo za nas, kao manjinsku stranku, to najavljuju i sve druge buduće opozicione stranke. Mi ćemo se u skupštini ponašati isto kao u vreme drugog mandata Vojislava Koštunice, dakle, kao konstruktivna opozicija.

Do sada ste uvek „ratovali” oko „sedam odsto budžeta” za Vojvodinu i to rešavali uskraćivanjem kvoruma za donošenje budžeta, ukoliko niste zadovoljni, mada je vlada tvrdila da je reč samo o različitom tumačenju „vojvođanske stavke”?

Radićemo isto što i do sada. Predložićemo određena rešenja, razgovarati sa resornim ministrom i premijerom i ukoliko ih ubedimo da smo u pravu, mi ćemo glasati „za”, ako ne, bićemo protiv.

Znači glasaćete za budžet, ako budete zadovoljni?

Pošto ćemo biti opozicija, teško mogu da zamislim da podržimo budžet, jer to opozicione stranke nikada ne čine. Izneo sam samo konkretno rešenje da bih pokazao da, kada se radi o ovim za nas najbitnijim pitanjima, nema razlike da li smo vlast ili opozicija.

Politika

Autor: