You are here

Mađari možda jedinstveno na izbore

Beograd - Savez vojvođanskih Mađara je i dalje deo vladajuće koalicije, bar mi tako smatramo, i nemamo nameru da je rušimo. Podržavamo vladu na republičkom nivou, jer je i nama u interesu da Srbija u decembru dobije status kandidata i u tom pogledu učinićemo sve što je u našoj moći. SVM nikada nije bio faktor destabilizacije, ali to ne znači da nemamo pravo da zastupamo naše stavove kada se u pitanje dovode one vrednosti koje smatramo bitnim. Jedna od takvih jeste poštovanje Ustava Srbije i realizacija onoga što je predviđeno budžetom za ovu godinu - kaže za Danas Balint Pastor, šef poslaničke grupe manjina u Skupštini Srbije, pred odlučujuće izjašnjavanje parlamenta o rebalansu budžeta. 

Usvajanje predloženog rebalansa SVM uslovljava prihvatanjem vašeg amandmana. Ima li naznaka da će taj amandman biti prihvaćen?

Nije bilo nikakvih razgovora o našem amandmanu. Mi smo spremni da razgovaramo. SVM ne traži nova sredstva. Mi tim amandmanom samo želimo da preciziramo rokove u vezi s primenom budžeta koji je usvojen krajem decembra 2010, odnosno tražimo da se dug pokrajinskom Fondu za kapitalne investicije od osam milijardi dinara isplati u tri jednake rate zaključno sa 1. decembrom.

Ukoliko vaš amandman ne bude prihvaćen, da li ćete uskratiti podršku rebalansu, na isti onaj način kao i zakonu o železnici?

Večeras ćemo imati sednicu predsedništva stranke i tada ćemo definisati naš konačni stav, pošto se glasanje očekuje u utorak.

Ako SVM na kraju uskrati podršku rebalansu, očekujete li neke sankcije unutar vladajuće koalicije?

Ne vidim razlog za to.

Zar već jednom niste isključeni iz vlasti u Subotici zato što u Skupštini Srbije niste glasali za budžet?

Sankcije mogu da se dese, ali stvarno za to nema razloga. SVM nikada nije bio faktor destabilizacije. Međutim, to ne znači da nemamo pravo da zastupamo naše stavove kada se u pitanje dovode neke ključne vrednosti.

Vaši oštri stavovi dovode se u vezu s početkom predizborne kampanje?

Svi koji kažu da nisu u predizbornoj kampanji ne govore istinu. Ovde, jednostavno, kampanja nije ni prekidana, ona kontinuirano traje. Naše aktivnosti su iste kakve su bile i pre godinu dana, a biće ovakve i za nekoliko meseci, kada izbori budu raspisani.

Da li spremate predizborni savez s naprednjacima, kao što se u delu javnosti spekuliše?

Mi ćemo na izborima samostalno nastupati. Nama je od presudne važnosti mogućnosti samostalnog delovanja u Narodnoj skupštini, a jedina garancija za to je samostalan nastup stranke na izborima. Znači, neće biti predizbornih koalicija ni s jednom takozvanom velikom strankom. Mada, to ne isključuje mogućnost formiranja koalicije mađarske nacionalne zajednice.

A, ima li naznaka da će Savez vojvođanskih Mađara i naprednjaci praviti postizbornu koaliciju?

O tome nije ni razgovarano i o tome i ne treba da se razgovara sve do okončanja izbora. To ne važi samo za Srpsku naprednu stranku, već i za sve druge stranke.

Evropskom komesaru Štefanu Fileu, prilikom njegove posete Beogradu prošlog petka, uručili ste neke materijale. Da li je to deo vaših napora da Srbija dobije status kandidata?

Uručio sam gospodinu Fileu materijal o suštini naših argumenata kojima tvrdimo da zakon o restituciji sadrži princip kolektivne odgovornosti. Rekao sam mu da mi ne štitimo ratne zločince i fašiste, ali i da se na kolektivnoj osnovi ne mogu iz procesa restitucije isključiti čitave kategorije ljudi bez ulaženja u to da li su činili zločine ili ne.

Podneli ste i inicijativu u Ustavnom sudu...

Učinićemo sve da se zakon o restituciji promeni, da se donesu izmene i dopune zakona do decembra, kada Savet EU treba da donese konačnu odluku o kandidaturi Srbije. Smatramo da se u 21. veku u Evropi ne mogu donositi zakoni koji promovišu princip kolektivne odgovornosti.

Danas

Autor: