You are here

Kriza autonomije mora se rešiti dogovorom Vojvodine i Beograda

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da će u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija, koji bi trebalo sutra da bude objavljen, eksplicitno biti naznačeni problemi vezani za nadležnosti i finansiranja AP Vojvodine, s preporukom da se oni moraju rešavati.

Pastor je u intervjuu za „Dnevnik” ocenio i da pozitivne ocene koje pokrajinski premijer Bojan Pajtić očekuje u tom izveštaju za Vojvodinu, „ni izbliza neće biti tako pozitivne” kad je reč o napretku Srbije generalno u procesu evropskih integracija.

– Te pozitivne ocene odnose se na neke prilike koje postoje u Vojvodini, ali to, nažalost, neće uticati na dinamiku procesa evropskih integracija Srbije niti na skorije dobijanje datuma za početak pregovora s Evropskom unijom. Mislim da je početak pregovora danas poprilično udaljen. A posebno me u tom pogledu zabrinjavaju neke aktuelne poruke naših zvaničnika da pitanje integracija nije toliki prioritet kao što bismo mi to voleli – kazao je Pastor.

On je naveo i da je veoma zabrinut što još uvek nije počeo dijalog između Pokrajinske i Republičke vlade o rešavanju krize autonomije Vojvodine nakon odluke Ustavnog suda da ospori deo ingerencija Pokrajine. Istakao je da je politički dogovor neminovan da bi se ta kriza prevazišla te predupredilo njeno produbljivanje, do kojeg će, kako upozorava, svakako doći ukoliko Ustavni sud ospori i vojvođanski statut.  

U kojoj meri na politički dogovor koji očekujete utiče odluka pokrajinskog parlamenta od prošle nedelje o izmenama propisa o pokrajinskoj upravi, koje su se odnosile i na uslaglašavanje s odlukom Ustavnog suda?

– Tu se radi o nizu otvorenih problema, a posebno zbog toga što se nagoveštava i donošenje odluke USS-a do kraja godine i u odnosu na Statut Vojvodine. Zato nije moguće da se ta pitanja reše jednim potezom

 

Autor: 
B. D. Savić, Dnevnik