You are here

NAROD JE SIT DEMAGOGA

Mađarska Vlada sa 160 milona evra donacije pomaže svoje sunarodnike u Vojvodini.

Oko 3.800 korisnika koji su konkurisali na ova sredstava, uskoro će dobiti kredite za privrednu delatnost od čega će 8.000 evra po korisniku biti nepovratna sredstva. Za političke protivnike kod Srba,za sve je kriv Aleksandar Vučić,a kod Mađara „dežurni krivac“ je Ištvan Pastor.

Ovo me podseća na legendu iz Stare Grčke,kada je narod putem ostracizma,glasanjem na komadiću polomljenog glinenog posuđa iz Atine na deset godina proterivao potencijalne „tirane“. Tako se Aristridu Pravednom,vojskovođi i vladaru, desilo da mu na dan glasanja priđe nepismeni Atinjanin,koji ga nije prepoznao i zamoli da mu na njegovom ostrakonu pokaže kako se piše ime „Aristid“.

Kad je pomogao svom sugrađaninu,Aristid ga upita: „Šta ti je učinio taj Aristid,kad želiš da bude proteran?“.

Nepismeni Atinjanin mu odgovori: „Previše je pošten,radan i dobar i osećam da tu nešto ne valja!“. Kroz sličnu situaciju prolazi i Ištvan Pastor,predsednik SVM. Zahvaljujući velikom angažovanju on je za zadnje tri godine obezbedio preko 160 miliona evra donacije od mađarske Vlade za pomoć mađarskoj manjini u Srbiji.

Za mesec,dva preko 3.800 privrednih subjekata,malih i srednjih preduzeća,poljoprivrednika i zanatlija dobiće kredite od čega 8 hiljada evra nepovratnih sredstava za unapređenje privrednog razvoja Srbije. Kroz ove kredite i donacije veliki broj Mađara obezbediće sebi posao,ostaće da rade kod kuće bez razmišljanja odlaska iz zemlje.

Od donacija sa strane,uspeo je da za Nacionalni savet Mađara i svoju stranku obezbedi luksuzni poslovni prostor a puno je lično doprineo da odnosi dva suseda Mađarske i Srbije budu najbolji u polsednjih sto godina. Sve je ovo toliko dobro,što je uradio da mu opozicija pripisuje i „oseća da tu nešto ne valja“.

Ištvana Pastora pitamo:zašto je to tako?

- Politizacija svega i svačega je izraz nemoći,političkog siromaštva i praznine u političkim idejama i akcijama. To rade dokoni ljudi koji u ovu državu nisu doneli ni praznu kutiju šibica a smeta im kada se pomogna svom nacionalnom korpusu i svojoj državi.

Njih boli uspeh konkurenata. Još dok je donacija mađarske Vlade bila u idejama,krenuli su napadi na SVM i mene lično da će se ova pomoć koristiti u partijske svrhe.

Prošlo je više od godinu i po dana,dosada je podeljeno kroz kredite 16 miliona evra na 18 konkursa,a ove godine na raspolaganju je po nizu osnova 150 miliona evra. Ništa se ne radi „ispod žita“ i sve je transparetno i po ovdašnjim propisima podeljeno“.

Kritikuju vas da ovu pomoć koristite za sopstvenu promociji i promociju SVM-a ?

-Smisao svake politike je pomoći narodu da bolje živi. To je uostalom i program SVM-a. Išao sam od vrata do vrata u mađarsku Vladi da se obezbedi ova donacija,što je dobro došla vojvođanskim Mađarima,a sve što je dobro za Mađare,dobro je i za Republiku Srbiju.

Tu nam je veliku podršku dao i premijer Aleksandar Vučić,izjavama da svi oni koji donose novac u zemlju čine veliko dobro za državu. A ako su Mađari zadovoljni našim radom,onda i neka glasaju za SVM. Politika je ozbiljna stvar i narod je više sit demagoga. Izmišljanje afera,šerovanje i lajkovanje po društvenim mrežama je politikanstvo,zaglupljivanje i zabava besposlenih ljudi“.

Ovih dana je otkriveno da će Nacionalni savet Mađara i SVM biti smešteni u najskupljoj kući u Srbiji?

-I oko kupovine ovih kuća,nema nikakvih tajni i ništa Mađarski pokret nije otkrio.Tamo smo organizovali novogodišnji prijem i sve o kupovini,ceni i donaciji govorio sam tada javno u kamere.

Taj novac je na legalan način došao u Srbiju,plaćen porez, sa kupcima napravljeni ugovori i sve je čisto i po zakonima ove države. Kuća od 800 kvadrata,koju su procenili subotički stručnjaci je kupljena a da ni dinara nije opterećen budžet Srbije.

Znate li, da je Mađarska u čeličnu žicu na granici sa Srbijom pustila struju visokog napona?

-Prvu put sam to čuo od Vuka Jeremića,predsedničkog kandidata,koji je neki dan došao u Suboticu da se predstavi građanima. Što je najgore on je za „struju u žici“ okrivio srpsku Vladu i premijera Vučića.

Da bi napao svog konkrenta on je izneo grubu neistinu na račun jedne prijateljske susedne države. Kao bivši ministar spoljnih poslova trebao bi da zna šta znači regionalna stabilnost,migrantska kriza,ilegalan prezak granice i šengenska viza.

On daje ovakve izjave u vreme kada su odnosi između Srba i Mađara,zahvaljujući dva premijera,najbolji u zadnjih 100 godina“. Odlično se predstavio Subotičanima. I na koalicionom mitingu u Subotici ste rekli da je podrška Aleksandru Vučiću u interesu mađarskog naroda.

Zašto tako mislite?

-Srbiju doživljavamo kao svoju domovinu i zato nam uopšte nije svejedno,šta će se sa njom dešavati.Koliko brzo će mo ekonomski jačati i čvrsto biti na putu EU.

Mi sa našim koalicionim partnerom (SNS iSVM) želimo da gradimo zajedničku budućnost,jer se Mađari nalaze kod kuće i za razliku od nekih drugih država ovde mogu slobodno da pišu i govore svojim jezikom i da ponosno neguju različitost.

U dosadašnjoj saradnji mađarski korpus ima samo pozitivna iskustva sa Vučićem. U koalicionom odnosu bio je uvek korektan. I mi u SVM smo se trudili da tu korektnost uzvratimo i tako će biti i ubuduće.

Da li je neki drugi kandidat tražio vašu podršku?

-Niko,kao da ne postojimo na političkoj sceni. Mi smo se na vreme opredelili kog kandidata podržavamo i to je najverovatnije bio signal za druge da „dignu ruke“ od naše podrške.

A ta podrška nije mala od 50.000 do 70.000 glasova što za predsedničke izbore sa 2 odsto glasova može za prvi krug da bude odlučujuće.

Autor: 
Subotičke Novine, M.Mitrić