You are here

Ištvan Pastor: Mađari nisu ugroženi!

Sve probleme rešavamo unutar Srbije. To je jedini put ka rešenju

BEOGRAD - Nema razloga za teške reči!
Komentarišući ocene pojedinih mađarskih poslanika u Evropskom parlamentu da su Mađari izloženi „etničkom čišćenju“ u Srbiji, lider SVM Ištvan Pastor ističe da nema razloga za takve ocene.

- Nisam video te izjave, pošto nisam u zemlji.

Ima li, po vašem mišljenju, „etničkog čišćenja Mađara“ u Srbiji?

- Generalno ima problema, ali nikako nije reč o etničkom čišćenju. Nismo ni tražili pomoć od Evropskog parlamenta, niti je trebalo o tome da se raspravlja. Zaista ne vidim nijedan razlog da se takve ocene upućuju, a još manje da se takve rečenice izgovaraju. Ni u kom slučaju ne delim takvo mišljenje.

Mislite li da bi Mađarska zbog toga mogla da zateže s dodeljivanjem datuma pregovora za članstvo u EU, kao što je to učinila Rumunija ranije?

- Mislim da nema razloga za tako nešto. Ne postoji takav problem koji bi se mogao podgrevati. Zaista nema razloga za ovakve optužbe. Sve probleme rešavamo unutar Srbije. To je jedini put ka rešenju.

Mađarski premijer Viktor Orban podržava SVM u kampanji?

- Meni je to izuzetno značajno jer smo dobri prijatelji i njegova stranka je naš strateški partner. Ova podrška našoj stranci značajna je zato što je istovremeno i podrška našoj zemlji.

Glasovi nisu „razbijeni“

Koliko će glasovi Mađara biti „razbijeni“, budući da druge mađarske stranke nisu baš zadovoljne time što je Orban podržao vašu stranku?

- To izjavljuju ljudi koji imaju šansu na pokrajinskom i republičkom nivou onoliko koliko iznosi razdaljina između zemlje i neba. S toga ne postoji nikakav razlog za „razbijanje“ bilo čega, a ponajmanje glasova Mađara.

Kurir

Autor: