You are here

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor kaže da bi saradnja sa SNS Aleksandra Vučića bila dobitna kombinacija prilikom konstituisanja buduće vlade Srbije.

U razgovoru za “Blic” predsednik SVM, koja je osvojila četiri poslanička mesta u republičkoj i šest u pokrajinskoj skupštini, kaže da se posle nedeljnih izbora dva puta nakratko telefonom čuo sa Vučićem.

- Dogovor je da se ovih dana i vidimo, tako da početak pregovora o koaliciji očekujem vrlo brzo - kaže Pastor.

Da li će se vašem izvesnom partnerstvu pridružiti još neka stranka?

- Mi smo pokazali da i dalje imamo birački legitimitet i da i dalje uživamo poverenje građana, tako da tu nema ničeg novog, a naravno da smo spremni, kao i u proteklom periodu, da sarađujemo sa SNS. Sudeći prema postignutim rezultatima, mislim da će se dosadašnja saradnja naših stranaka proširiti, kako na republičkom, tako i na pokrajinskom i na lokalnom nivou.

Ne želimo da uzimamo funkcije, a da nemamo adekvatne kadrove za ta mesta.

Da li imate ambicija da preuzmete neko ministarstvo u Vladi Srbije ukoliko vam to bude ponuđeno?

- Nemamo ambicije da budemo deo izvršne vlasti na tom nivou. Ako se i postigne neki sličan dogovor, možemo nastaviti saradnju na nivou državnih sekretara, kao i protekle dve godine. Mi smo jedna mala stranka i treba da budemo razumni. Ne bismo voleli da dođemo u situaciju da nekome uzimamo funkcije, a da nemamo adekvatan kadar za ta mesta. Zato mislim da su mesta državnih sekretara sasvim dovoljna jer mi nemamo razrađen sistem veza kao stranke čije se centrale nalaze u Beogradu, a na pomenutim mestima mogli bismo da učimo posao i stičemo iskustva.

Koga biste još voleli da vidite u Vladi Vojvodine?

- Ne bih odmah ulazio u spekulacije na tu temu zato što inicijalni razgovori još nisu obavljeni, pa zato i nije jako bitno u toj situaciji pričati o tome šta ja mislim. Ne zaboravimo, SNS ima apsolutnu većinu, pa im SVM i nije neophodan ni na republičkom ni na pokrajinskom, a negde ni na lokalnom nivou. Ipak, u politici nije uvek sve samo stvar matematike. Tek nakon prvih razgovora moći ćemo da pričamo o eventualnim koalicijama.

Da li ćete ostati predsednik Skupštine Vojvodine?

- O tome sam u ponedeljak razgovarao sa Aleksandrom Vučićem, koji me je pitao da li sam spreman na to. Rekao sam mu odmah da tu nema nikakve dileme i da bih se rado ponovo prihvatio te funkcije.

RAČUN BEZ KRČMARA

Komentarišući moguću koaliciju SNS - SVM i LSV, koja je pominjana još pre izbora, Pastor je izjavio da su stranka koju predstavlja i Liga autohtone vojvođanske partije i da misli da bi stvari zbog toga trebalo da se kreću u tom pravcu na nivou pokrajine.

- Ipak, dogovori tog tipa su stvar SNS i LSV i nije dobro utvrđivati račun bez krčmara - zaključio je Pastor.

 

 

Autor: 
Blic.rs, Z. Čonkaš