You are here

INTERVJU: IŠTVAN PASTOR, predsednik Skupštine AP Vojvodine

Nisam za stvaranje nikakvih „autonomističkih frontova” dok se barem pet puta ne iscrpe sva druga sredstva i mogućnosti

Subotica – U ovom trenutku postoji jedan jedini instrument koji je dostupan svima u javnom životu, bez obzira na to da li su u Novom Sadu ili Beogradu, u zakonodavnoj, izvršnoj ili pokrajinskoj vlasi, a to je zdrav razum, kaže Ištvan Pastor, predsednik skupštine AP Vojvodina u razgovoru za „Politiku” o tome kako prevazići nesporazume izazvane odlukom Ustavnog suda o kojom se uskraćuju nadležnosti Vojvodine.

„Ova pitanja između centralna i pokrajinske vlasti mogu se tretirati kao konfliktna, ali u tom slučaju ona retko dovode do rešenja. Druga mogućnost je da se zdravorazumski traže, nalaze i sprovode rešenja. Zainteresovan sam isključivo za ovaj drugi način jer je on jedini da se dođe do zadovoljavajućeg rešenja”, ističe Pastor.

Šta će tim povodom da preduzme Skupština Vojvodine, da li ćete tražiti promenu Ustava, što je takođe jedna od mogućnosti?

Promena Ustava je legitiman i moguć zahtev, ali trenutno ne vidim uslove za to. Ne vidim masovnu političku volju koja će se baviti ovim pitanje. Osim toga, pitanje promene Ustava neće se ticati samo statusa Vojvodine, već to otvara niz pitanja, a ne vidim realnost u tome da postoji politička volja za tako nešto. Ovo je specifičan slučaj i tako ga treba i rešavati. Donošenje ustavnog zakona je moguć modus rešavanja ovog ustavnopravnog pitanja. Ustavni zakon rešava ustavnu materiju van referendumske procedure, stvara sponu sa Ustavom i omogućuje da se nađu formulacije koje će i Statut i Zakon o nadležnostima Vojvodine vratiti u okvir ustavnosti. Donošenje ustavnog zakona ne mora da znači dugoročno rešavanje, već premošćavanje situacije do drugačijeg ustavnog ustrojstva. Jer ovo sada je abnormalna situacija u kojoj imamo kancelariju u Briselu, a ona je protivustavna, imamo milion problema u poljoprivredi, socijalnoj sferi, vodoprivredi, zaštiti životne sredine, a protivustavno je da ih rešavamo. Ne osporavam stav Ustavnog suda, već osporavam pristup da ostane ovakva situacija.

Da li su preduzeti već neki koraci ka razgovorima o ustavnom zakonu i njegovom donošenju?

Ne, niko još nije pokrenuo rešavanje ovog pitanja. Posle odluke Ustavnog suda konstituisana je Skupština Srbije i okončana procedura izbora Vlade. U avgustu smo imali više političkih izjava nego konkretnih razgovora na tu temu. Telefonski sam kontaktirao s predsednikom Skupštine Srbije i sreo se s premijerom Ivicom Dačićem, ali se nismo bavili suštinom ovog pitanja.

SVM je predlagao i promene Zakona o nadležnostima. Da li je moguće menjati ga tako da ostane u granicama ustavnosti, a da, istovremeno, omogući Pokrajini da rešava bitne nadležnosti u interesu građana?

Smatram da prvo treba napraviti scenario događaja. Postoje tri elementa: pitanje ustavnosti, nadležnosti i finansiranja. To su, po mom mišljenju, povezana pitanja, potreban je razgovor da bi se nadležnosti Vojvodine uvele u fazu ustavnosti i verujem da su to pitanja koja treba paralelno rešavati. Što se tiče pitanja finansiranja, postoji ustavna docnja Skupštine Srbije koja pet godina nije donela zakon o finansiranju, ali ne treba ga donositi na bazi nadležnosti posle odluke Ustavnog suda, već nakon donošenja novog rešenja.

SVM je ostao skeptičan prema „autonomističkom pokretu“ koji zagovara LSV. Da li podržavate stav Nenada Čanka da treba internacionalizovati „vojvođansko pitanje”?

Stvaranje fronta podrazumeva kopanje rovova, a iz rova je problematična perspektiva. Rat iz rovova ne donosi rešenja. Nisam za stvaranje nikakvih frontova dok se bar pet puta ne iscrpu sva druga sredstva i mogućnosti o kojim sam govorio i u ovom razgovoru.

Poslednjih godina ništa drugo nismo radili nego ono što oni sada nameravaju da počnu da rade i žao mi je što ranije nisu tako razmišljali. Ovo nije vreme ni momenat za bombastične izjave, već traganja za rešenjima i problematična situacija nije razlog da bismo mi skakali kome kad kako odgovara i kada nešto izjavi. SVM do sada nije menjao stav o Vojvodini i ne vidim razlog da to sada čini.

Autor: 
Aleksandra Isakov, Politika