You are here

Ištvan Pastor

Ne može šaka bitangi da teroriše građane

Država ne sme da pređe preko svakodnevnih pljački, obijanja kuća ili tuča mladića koje pojedinci zarad svoje političke promocije opisuju kao međunacionalne

Subotica – Imali smo situaciju koja je pretila da preraste u veći problem, jer su građani počeli da se samoorganizuju pokušavajući da preuzmu posao policije. Građani su tražili mogućnost da, kao u Americi, mogu da koriste vatreno oružje za samoodbranu u svom dvorištu ili da uvedu struju u svoju ogradu. U Horgošu za jednu noć lopovi demoliraju ograde i kamionima krenu u pljačke i tada nose sve iz dvorišta, navodi Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine, govoreći o svojim susretima sa građanima u manjim mestima severne pokrajine.

Nakon toga usledilo je njegovo pismo premijeru i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, pa susret sa državnim sekretarom Vanjom Vukićem, da bi se prošlog vikenda sreo i sa Dačićem. Tema njihovog razgovora bila je bezbednost u vojvođanskim gradovima, posebno u manjim mestima.

– Kada sam pre dve sedmice kao predsednik vojvođanske skupštine i pokrajinskog Saveta za bezbednost poslao pismo premijeru Dačiću u javnosti su se pojavili oni koji su želeli da minimalizuju ili vulgarizuju sadržinu tog pisma i da ga ukalupe u navodne međunacionalne sukobe „temerinskog” ili „subotičkog” tipa. Doživeo sam to kao guranje problema pod tepih, jer on realno postoji i govorimo o znatno pogoršanoj situaciji u imovinskoj i ličnoj bezbednosti ljudi. Preko toga se ne može preći. Svakodnevne pljačke, obijanja kuća, kriminal koji rešava socijalne probleme porastao je na nivo koji se ne može ignorisati. S druge strane, dešavaju se tuče u nekim sredinama, kao na primer u Temerinu, koje se odmah okarakterišu kao međunacionalni sukobi, a siguran sam da, iako ih ima, nisu svi takvi. Društvo ne može da ne vidi situaciju u kojoj šaka bitangi teroriše nekoliko desetina ili hiljada građana, naselje, opštinu ili čitav grad. Ona nije u vezi sa nacionalnom pripadnošću jer bitangi i žrtava ima i na jednoj i na drugoj strani, ali ima i onih koji ovo doživljavaju kao dobro zarad sopstvenog pojavljivanja u medijima i političkog profilisanja – kazao je Pastor za „Politiku”.

Šta je dogovoreno u razgovoru sa ministrom Dačićem?

Osnovno je poznato iz saopštenja koje je dato, a suština je da je neophodna mnogo veća prisutnost policije na ulicama nego do sada kako bi se preventivno delovalo. U mestima gde postoje stalne vikend-čarke važno je da bude prisutna, po mogućnosti, i Žandarmerija. Deo dogovora je da se mora pooštriti kaznena politika da se ne bi dešavalo da su postupci toliko teški, a kazne blage, kao i da se u dogledno vreme organizuje zvanični sastanak Saveta za bezbednost uz prisustvo načelnika policijskih uprava sa teritorije Vojvodine. Imovinsku sigurnost građana ne možemo promeniti od danas do sutra, ali moramo da radimo na poboljšanju njihovog osećaja sigurnosti, a to mogu da rade samo oni čija je to zakonska obaveza.

Da li je bilo reči da će biti angažovano više policajaca, posebno u manjim sredinama?

Broj policajaca u Vojvodini je ispod republičkog proseka i u odnosu na sistematizovana radna mesta popunjenost je jedva 80 odsto.

Da li smatrate da je Vojvodina ugroženija od drugih delova Srbije kada je o pljačkama reč?

Sigurno to nisu pojave koje su specifične za Vojvodinu, pljački i tuča ima i drugde, potvrdili su ministar i državni sekretar. Ja o ovome govorim, jer ovo poznajem. Kod ličnih sukoba, Vojvodina je ipak specifičnija, ali po mom ubeđenju, nacionalni momenat je prenaglašen i zloupotrebljen.

Autor: 
A. Isakov, Politika