You are here

DJB pravi lošu atmosferu u Skupštini

Rano jeza odgovor na pitanje da li će SVM imati svog kandidata na predsedničkim izborima, ili ćemo podržati zajedničkog kandidata vladajuće koalicije

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara, Balint Pastor smatra da sadašnja atmosfera u Skupštini Srbije nije dobra, ali da ona ne odudara u velikoj meri od atmosfere koja je vladala u nekim ranijim periodima.

On podseća da je republički parlament zakonodavni organ i predstavnički dom građana Srbije, ali da nije fabrika zakona.

„Znate kako. Svako zastupa interese birača onako kako misli da je najcelishodnije. Neke stvari su za nas poslanike iz Saveza vojvođanskih Mađara prilično strane i neke postupke ne razumemo.

Mi našim argumentima zastupamo mađarske interese i svih onih zahvaljujući čijim glasovima se nalazimo u Narodnoj skupštini”, rekao je Balint Pastor u intervjuu za „Politiku”.

Kako biste sadašnji saziv parlamenta uporedili sa prošlim?

Kao korak unazad.

Zašto to mislite?

Problem je zato što postoji jedna poslanička grupa koja želi sve da radi na neki drugi način u odnosu na ustaljenu praksu koja postoji 25, 26 godina. Ipak je ovo 11. saziv republičkog parlamenta od 1990. godine i postoji utvrđena praksa i običaji koju svi poslanici i sve poslaničke grupe treba da poštuju.

Na koju poslaničku grupu mislite?

Na poslaničku grupu Dosta je bilo.

Za razliku od Skupštine Srbije, u pokrajinskom parlamentu Demokratska stranka, iako opoziciona, podržala je kandidata vlasti za ombudsmana Zorana Pavlovića. Kako to komentarišete?

Postupak dela opozicije u pokrajinskom parlamentu je praksa koju bih ja preporučio i opozicionim strankama na drugim nivoima vlasti.

To je s jedne strane značilo da je reč o veoma dobrom kandidatu, a s druge strane i da u profesionalnom, moralnom i ljudskom smislu odgovara kriterijuma koje treba da ispuni čovek koji treba da bude izabran za pokrajinskog zaštitnika građana.

To takođe znači da je i deo opozicije u pokrajinskom parlamentu uvideo da opozicioni status ne znači da ste automatski protiv nečega što predlaže vlast, ukoliko je predlog dobar.

Da li će Savez vojvođanskih Mađara imati svog kandidata na predsedničkim izborima na proleće sledeće godine ili ćete podržati zajedničkog kandidata vladajuće koalicije?

O tome još nismo razgovarali unutar stranke, a ni sa koalicionim partnerima. Mislim da je još rano za odgovor na to pitanje.

Pre nekoliko dana u Beogradu je mesni odbor SVM-a obeležio petogodišnjicu rada. Kako ocenjujete rad beogradskog odbora SVM-a?

Mislim da smo postigli odličnu stvar zahvaljujući ljudima koji su članovi stranke u Beogradu. Pre pet godina sa 11 članova u Beogradu smo počinjali, a sada imamo više od 250 članova. Za pola decenije smo se razvili jer sada imamo tri mesna odbora i beogradski odbor.

Znate, bilo je tog 30. novembra 2011. godine čudno kada smo se odlučili da formiramo mesni odbor u glavnom gradu, ali smo procenili da to možemo da uradimo. Naš beogradski odbor je izrastao u jednu organizaciju koja neguje odlične mađarsko-srpske odnose, a sa druge strane može da bude kuća Mađarima koji žive decenijama ovde u Beogradu, a ima ih više hiljada.

 

Autor: 
Politika, Dejan Spalović