You are here

Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine

Rođen je u Novom Kneževcu, živi u Subotici, a Novi Sad je, već 15 godina, radna destinacija Ištvana Pastora (60), po obrazovanju diplomiranog pravnika, danas, bez sumnje, najuticajnijeg političara mađarske nacionalne zajednice u Srbiji. U istoriji vojvođanskog parlamentarizma Ištvan Pastor je jedini čovek koji je dva puta uzastopno biran za predsednika Skupštine Vojvodine. Uz Pastorov politički portret, obično se upisuju epiteti liberalan i demokratski opredeljen, i uglavnom više građanski nego nacionalno orijentisan. Čovek je iz naroda i ne voli veliki publicitet, voli konje i ima salaš na Ludoškom jezeru. Za njegovo ime nisu vezane nikakve političke afere. U razgovoru za „Subotičke novine“ tvrdi da je u politici uvek igrao sa „otvorenim kartama“.

Volite konje, imate i svoju ergelu, ali u politici mnogi vaši oponenti želeli su da ispadnete iz „sedla“?

- Konje volim, nekada sam se i bavio konjičkim sportom. Znam dobro i da jašem, ali sam u zadnje vreme toliko zauzet da već godinu i po dana nisam bio u sedlu. A u ovom političkom sedlu, već sam skoro dvadeset godina i po svemu sudeći dobro „jašem“. A evo i zašto. Jedna manjinska zajednica kao što je ova naša ima dva identiteta. Jedan nacionalni identitet što ga vezuje za Mađarsku, matičnu državu i drugi identitet je taj što ga vezuje za svoju domovinu Srbiju. Ja ne umem da pravim gradaciju između ova dva identiteta, jer su oba značajna. A u „sedlu“ sam ostao, zato što sam još ranije uspostavio korektne odnose sa SNS. U najvećem broju slučajeva interesi su nam se podudarili, što se tiče razvoja, puta u EU, odnosa prema manjiskim pitanjima. Mađari su životno zainteresovani da im ovde u domovini Srbiji bude što bolje i da ostanu tu gde su se rodili.

Podržali ste dr Tamaša Korheca za sudiju Ustavnog suda. Ovaj predlog za mnoge je bio više nego iznenađujući. Prvo što je osnivač Mađarskog pokreta a drugo bio je i protiv vaše kandidature za predsednika Skupštine Vojvodine. Šta se ovde desilo?

- Pitali smo ga hoće li ovu funkciju da prihvati i on je to prihvatio. Nije lako prekoračiti sopstvenu senku, ali ako stranka ima pravo da predloži nekog na tako veliku funkciju, onda je lako preskočiti tu senku. On je, što se tiče stručnosi u mađarskoj zajednici prvi među potencijalnim kandidatima i ovu ponudu zaslužuje. Stanje u Mađarskom pokretu me ne interesuje. Ono što sam ranije govorio, to se sada pokazalo da je Mađarski pokret nastao, da ljudi zadrže pozicije na kojima su se nalazili. Tragikomika je da je ovom pokretu smrtonosni udarac zadao onaj koji ga je i stvorio. Ono što je SVM bitno je da dr Korhec, naš kandidat, bude dobar sudija Ustavnog suda Srbije.

Ovo bi se moglo nazvati „zlatno doba“ dobrih međususedskih odnosa između Srbije i Mađarske. Čemu treba zahvaliti za ove dobre odnose?

-Jednom otvorenom i prijateljskom odnosu između dva premijera Srbije i Mađarske i svakako SVM, da ne budem neskroman i meni koji sam godinama radio da se ova dva naroda pomire. Ovo što se sada dešava liči mi na svojevremeno pomirenje između nemačkog i francuskog naroda. Došlo je konačno vreme da se ta naša bolna strana istorije zatvori, jer to nije bio sukob naroda Srba i Mađara, već ideologija. Došlo je vreme da se manje bavimo prošlošću a više budućnošću naša dva naroda, odnosno njihovom ekonomskom standardu.

Suboticu ne zovu uzalud – uspavana dama. Dok se u mnogim sličnim gradovima, živi brzinom sto na sat, ovde se život tek kotrlja. Nismo li toj “uspavanoj dami” oko vrata, okačili pretežak teret nekih megalomanskih investicija koje Suboticu sputavaju da brže prohoda?

-Bilo bi čak nekoretno sa moje strane da sada kritikujem te kako kažete, megalomanske investicije, jer u donošenju odluka o tome, učestvovao je i SVM. Međutim sada se pokazalo da Pozorište nije trebalo da se ruši, moglo se renovirati a i ako se gradilo moglo je biti manje. Ali tu smo gde smo. Dobro je što su u tri budžeta, opštinski, pokrajinski i republički izdvojena sredstva za iduću godinu da se gradnja nastavi. Polako se vidi kraj tunela. Ako se u velikoj Austrougarskoj Bečka opera gradila 30 godina, mi ćemo eto brže završiti naše pozorište. Slično je i sa Ju krakom. Nije u redu da kroz Suboticu tutnji međunarodni kamionski saobraćaj. Oko 17.miliona evra za 2017. godinu je obezbeđeno na državnom nivou, tako da će i ova investicija biti završena.

A Subotica ima velike šanse za razvoj, samo ih treba dobro iskoristiti?

-Geografski položaj Subotice, kapija Evrope, uz međunarodne putničke i železničke koridore i kraj jezera Palić, opredeljuje grad da ima neslućene šanse za razvoj. Ključ tih svih šansi je Palić. Ne može se Subotica razvijati bez Palića. A sve je do nas, da nađemo tog velikog investitora koji će na 9 hektara graditi SPA hotele. Ako bude turista u tim hotelima biće ih i na Paliću i u gradu. Biće i radnih mesta u uslužnim delatnosti. To je ogromna šansa. Šansa razvoja je i revitalizacija pruga Baja-Subotica-Segedin i svakako brza pruga Beograd-Budimpešta. Imamo veliku šansu da nastavimo otvaranje fabrika u Malom Bajmoka. Dakle „stara dama“ može ne samo da prohoda već i da potrči, da Subotica bude evropski grad i mesto za pristojan život čoveka. Nije sve u novcu. Ako ima ideja i pozitivne energije biće i novca.

Koje su vaše reakcije na Hrvatsku blokadu otvaranja poglavlja 26. i ima li subotička slatka čokolada nacionalne boje?

-Ja sam frapiran, to je jedan ucenjivački odnos. Ako neko ima spornih pitanja i neslaganja, normalno bi bilo da se to stavi na sto a ne da se komšijama pravi „sačekuša“. Ovo kako se sada ponaša Hrvatska, ona najviše problema pravi svojoj hrvatskoj manjini u Srbiji. A što se tiče čokolade, mislim da je to nešto što čoveka parališe pa je teško dati smislen odgovor. U Hrvatskoj su trenutno prisutne takve strasti, koje mogu biti izražene na nivou mesne zajednic, a ne, na nivou predsednika države.

Vaš najveći strah u godini na izmaku?

-Strah. Nisam neki plašljiv čovek ali strahova stalno ima. To nije strah već briga i odgovornost za ono što radiš. To je i strah kako će to sve da ispadne u konkretnom životu.

A radost?

-Sinovi.

Jeste li vi diktator ili dirigent u stranci?

-Jesam i nisam. Nisam ni jedno ni drugo a istovremeno sam i jedno i drugo. Ono što se dogovori mora se sprovoditi. Ako nije tako onda je to pevačko društvo a ne politička stranka. Ma, ni pevačko društvo jer i tamo postoji dirigent koji određuje koja se pesma peva. Zbog toga nemam grižu savesti, iako sam imao mnogo neprospavanih noći, koje poteze povući da bi se sačuvala celina.

Kako uspevate da politiku ne unosite u porodični dom?

- Ne mogu da ostavim politiku van kuće. Izazove i planove nosiš u svojoj glavi a glavu ne možeš da ostaviš u kancelariji. Inače, jedva čekam Božić i Novu Godinu da malo i glavu odmorim.

Koje bi ste stvari tražili od „zlatne ribice“ za Srbiju u 2017 godini?

- Nema zlatnih ribica, a da ih ima prvo bih tražio da u 2017.godini građanima malo bude bolje, da im se poveća standard i obezbedi više posla za nezaposlene. Druga želja je put u EU, ne zbog Evrope nego nas da sredimo odnose u svojoj državi. I treća želja je da nas mnogi sa strane, -ostave na miru. Da imamo što manje diktata, da čuvamo svoje nacionalne interese i uređujemo kuću u kojoj živimo po svojoj meri.

Autor: 
Subotičke Novine, M. Mitrić