You are here

Funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor odgovara na pet pitanja u vezi sa predstojećim vanrednim parlamentarnim i pokrajinskim izborima

1. Očekujete li da na republičkim izborima osvojite više ili manje od šest mandata, koliko sada imate?

- Očekujemo da ćemo uspeti da sačuvamo samostalnu poslaničku grupu, za koju je neophodno pet mandata.

2. Hoćete li biti deo i naredne vlade?

- Ima još četiri nedelje do izbora, vodi se kampanja koja je slična trci za glasove od pre dve ili onoj pre četiri godine. Prvo treba zaslužiti mandate, pa ćemo posle toga razgovarati sa onom strankom koja će odlukom većine imati mogućnost da formira vlast, a to će, prema svemu sudeći, biti SNS. Imali smo vrlo dobru saradnju dosad. Neke programske ciljeve smo realizovali, a neke smo sproveli dopola.

3. Šta je najveći uspeh SVM u Vladi, a šta niste uspeli da sprovedete?

- Dve stvari bih istakao. To su istorijsko pomirenje između srpskog i mađarskog naroda, jer je posle 75 godina iz pravnog sistema izbrisano načelo kolektivne odgovornosti i krivice i načelo srazmerne ili odgovarajuće zaposlenosti predstavnika nacionalnih manjina u policiji, organima uprave... To je veoma bitno, jer se u prethodnih 15-20 godina nije radilo na tome. Nismo imali nesuglasica unutar koalicije, ali smo zbog vanrednih izbora stali na pola puta kod rešavanja nekih problema. Na primer, na poslednjoj sednici Vlade usvojen je akcioni plan za manjine, ali nas čeka njegova razrada.

4. Smatrate li da će posle pokrajinskih izbora doći do promene vlasti u Vojvodini?

- Sigurno će doći do nove koalicije na pokrajinskom nivou. Voleli bismo da na vlasti budu autohtone partije iz Vojvodine, a to su Savez vojvođanskih Mađara i Liga socijaldemokrata Vojvodine. Očekujem da će u toj većini biti i Srpska napredna stranka. Bez Demokratske stranke.

5. Da li ste zadovoljni statusom mađarske nacionalne manjine?

- To je dosta teško pitanje. Mnogo toga je urađeno i naveo sam već primere. Najvažnije je da se krene u primenu donetih zakona. Recimo, ovog u vezi sa srazmernim zapošljavanjem pripadnika nacionalnih manjina.

Autor: 
S. S. R., Večernje Novosti