You are here

Vikend-izdanje lista “Mađar so“ je objavilo interju sa Andorom Delijem, poslanikom Evropskog Parlamenta. Na Delijeve reči je u ponedeljak odreagovao Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji je kritikovao poslanika zbog toga što je kao bivši pokrajinski sekretar za obrazovanje i manjine prihvatio da bude na izbornoj listi mađarske vladajuće stranke za izbor poslanika Evropskog Parlamenta, i prokomentarisao da je Deli „bezočni sluga mađarske desnice“. Čanak je naglasio da izjave koje je Deli dao za „Mađar so“ pokazuju „za koga on zapravo radi“.

Andor Deli je u intervjuu našem listu rekao da ga ne zanimaju zlonamerne izjave koje ga nazivaju izdajicom. „Treba da se sazna od koga dolaze ovakve izjave. Kada se to sazna, odmah postaje jasno kakvu težinu imaju ove rečenice i postaje jasno da ljudi, koji izgovaraju ove rečenice, nemaju pojma o tome kako sve to funkcioniše“.

Nakon ove izjave, Liga je ponovo krenula u napad.

Andora Delija smo juče zamolili da prokomentariše najnovije izjave Lige. Poslanik je izrazio žaljenje zbog toga što Liga stvari vidi na ovaj način i dodao je da u intervjuu nije pomenuo niti Ligu niti njenog predsednika te da je govorio uopšteno o nezadovoljnicima i kritičarima.

„Vlade Mađarske i Srbije u poslednje vreme sarađuju uspešnije nego ikad, rade na zajedničkim inicijativama i na zajedničkim projektima. Reakcija Lige pokušava potkopati ovu dobrosusedsku saradnju. Pored toga, mislim da su najnovije Čankove izjave šamar za istorijsko pomirenje mađarskog i srpskog naroda“, izjavio je Deli.

Poslanik je dodao da izjave Lige govore o ekstremistima, a ne uzimaju u obzir realnost, a to je da trenutno na čelu obe države stoje stranke koje pripadaju istoj stranačkoj porodici i koje se međusobno podržavaju.

„Moje prisustvo u Evropskom Parlamentu ima funkciju mosta. Bez obzira da li govorimo o srpskim ili o mađarskim interesima, zajednički cilj jeste priključenje Srbije Evropskoj Uniji, isto kao što je zajednički cilj dalje jačanje dobrosusedskih odnosa i jačanje vladavine prava“, naglašava Deli, dodajući da u buduće ne želi odgovarati na svaku laž Lige jer „je očigledno da je pred nama situacija ta da jedna stranka ne nalazi svoje mesto na aktuelnoj političkoj sceni i da se zbog toga kači za sve što je u vezi sa Savezom vojvođanskih mađara, kao i sa rezultatima rada ove stranke.“

Autor: 
Magyar Szó online