You are here

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je danas u Beogradu da odnosi Srbije i Mađarske nikada nisu bili jači nego sada.

"To je potvrdio i susret mađarskog i srpskog premijera pre dva dana u Subotici, to su i njihove reči, a to što su odnosi dve države na istorijskom maksimumu znači da se na to možemo nadovezati i graditi zajedničku budućnost", rekao je Pastor na stranačkom skupu u Beogradu.

Prema njegovim rečima, sada ne treba da se govori o nekim stvarima koje su se dešavale pre 70 godina, nego o zajedničkim investicijama, o stvaranju radnih mesta o smanjenju nezaposlenosti.

"I baš su o tome pričali premijeri Srbije i Mađarske kada je otvorena jedna fabrika u Subotici. Radi se o preduzeću čiji su vlasnici vojvođanski Mađari i Mađari iz Mađarske", rekao je Pastor u prostorijama opštine Vračar.

Osvrćući se na stranački program SMV, Pastor je naveo da slogan te stranke za izbore "Tačka poverenja", znači da i ljudi u Beogradu i u Vojvodini znaju šta od nje mogu da očekuju.

"Iako nismo uvek uspevali da ispunimo ono što smo obećavali, nikad nismo odustali od naših ciljeva, niti smo ikad ostavili ono što smo zacrtali u našim izbornim programima. Bili smo mi i deo vladajuće većine, kao što je sada, i bili smo i u opoziciji", podsetio je on.

Takođe, napomenuo je da je SVM uvek zastupao iste stavove i kada su u pitanju evropske integracije i evroatlanske integracije, kao i evropeizacija države, poljoprivreda i položaj Vojvodine.

Prema njegovim rečima, SVM je za poslednje dve godine uspeo da postigne neke ciljeve koje nijedna Mađarska zajednica nije uspela na ovim prostorima i u ovom regionu.

Pastor je ukazao da pored Mađara u Srbiji ima oko milion i po Mađara u Rumuniji, nekoliko stotina hiljada u Slovačkoj, Ukrajini, nekoliko desetina hiljada u Hrvatskoj i nekoliko hiljada u Sloveniji, ali nijedan deo mađarske zajednice nije uspeo da ostvari prioritete, koje je SVM uspela u nekoliko poslednjih godina u Srbiji.

"Pre svega mislim na srpsko - mađarsko prijateljstvo i pomirenje", ukazao je Pastor.

Od ostalih rezultata SVM, on je rekao da nijedna druga mađarska zajednica nije postigla srazmerno zapošljavanje pripadnika nacionalnih manjina.

"Ako pogledate koliko u Vojvodini ima policajaca pripadnika mađarske nacionalne manjine, a isto se može reći i za sudije, javne tužioce, carinike i tako dalje, videće da se u nekim slučajevima radi i o obrnutoj proporciji", naveo je Pastor ukazujući na primer Kanjiže gde je Mađarsko stanovništvo zastupljeno u procentu od oko 70 odsto.

Autor: 
RTV, Tanjug