You are here

NOVI SAD - Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Narodnoj skupštini Srbije Balint Pastor izjavio je danas da bi bilo jako loše organizovati vanredne parlamentarne izbore u oktobru, kada bi država uveliko trebalo da se priprema za pregovore sa EU.

Ne isključujući mogućnost održavanja tih izbora do kraja godine, on je u intervjuu novosadskom "Dnevniku" ocenio da je ipak realno to da ovog leta bude određenih kadrovskih promena u Vladi, ali "objektivno o vanrednim izborima sada možemo govoriti samo u koordinatama pukog nagađanja".

"Gotovo je izvesno da 28. juna nećemo dobiti konkretan datum za početak pregovora, međutim, ne mislim da je neuspeh ako sada EU ne odredi, recimo, da pregovori budu otvoreni 10. jula ili 15. avgusta", rekao je Pastor napominjući da će po svoj prilici Evropski savet naložiti Evropskoj komisiji da izradi pregovarački okvir.

Potom sledi odgovarajuća procedura koja traje nekoliko meseci i u tom pogledu je, dodao je on, za nas prihvatljivo da pregovori počnu krajem ove ili početkom iduće godine.

"Ako to uzmemo u obzir, čini mi se da bi bilo jako loše organizovati izbore, recimo u oktobru, kada bi država uveliko trebalo da se priprema za pregovore sa EU", istakao je Pastor.

Ocenjujući aktuelna zbivanja na političkoj sceni Srbije, on je napomenuo da je SVM spreman da sarađuje sa svim strankama ako to dovodi do poboljšanja položaja vojvođanskih Mađara, do rešavanja realnih problema građana, do boljeg ustavnog položaja Vojvodine unutar Srbije... .

Ta stranka podržava one zakonske predloge za koje smatra da su dobri, razgovara o drugim pitanjima sa predstavnicima vlasti ali, kako je objasnio Pastor, "to ne znači da smo deo vladajuće većine, niti to imamo u planu, bez obzira na i dalje otvorenu ponudu, jer smatramo da funkcije nisu najbitnije".

"Ostajemo konstruktivna opozicija",dodao je on.

Autor: 
RTV, Tanjug