You are here

Zakon koji se piše 15 godina

 

O vraćanju imovine lokalnim samoupravama većina političkih aktera koji su danas na vlasti govori već 15 godina. Ova tema naročito je rabljena u izbornim kampanjama, ali do sad bez ikakvih konkretnih pomaka. Aktuelne inicijative i polemike na političkoj sceni u tom pogledu stoga su više posledica prinude, nego stvarne političke volje, s obzirom da se nekako poklapaju i s rokovima vezanim za sticanje statusa kandidata za priključenje EU. Naime, za rešavanje pitanja javne svojine i restitucije preostalo je svega šest meseci, pa se, saterani u ćorsokak, ovdašnji politički akteri utrkuju u dokazivanju kome je više stalo do decentralizacije vlasti.

Iako je još pre dve godine u Vladi sačinjen nacrt zakona o javnoj svojini, na kojem se u međuvremenu navodno još radilo, krajem prošle nedelje javnost je saznala da će u Nemanjinoj biti formiran još jedan tim i to izradu zakona o imovini AP Vojvodine i lokalnih samouprava, kao i zakona o finansiranju Pokrajine. To je u petak saopštio premijer Mirko Cvetković nakon sastanka s liderom Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadom Čankom, a do kojeg je došlo dva meseca nakon najave LSV da će pojačati pritisak na centralnu vlast kako bi se ove teme pokrenule s mrtve tačke. Inače, reč je o zakonima koji su, prema važećem Ustavu Srbije, trebalo da se donesu do kraja 2008. godine.

Lider LSV-a je nakon susreta s premijerom ponovio da ta stranka insistira na vraćanju sve imovine koja je Vojvodini oduzeta posle Miloševićevog puča 1988. godine, uključujući i puteve, železnice i elektroprivredu. On je takođe naveo i da je Liga spremna da ponudi „dobre usluge„ i aktivno učestvuje u pisanju ovih zakona „koji su dobri i za Vojvodinu, ali i za evropsku perspektivu Srbije„. Premijer Cvetković, pak, najavio je da će za dve nedelje biti formiran stručni tim koji će imati zadatak da izradi set zakona, te da će u njegov sastav ući stručnjaci iz Vlade Srbije i Vlade Vojvodine kako bi ponuđena rešenja bila što kvalitetnija.

Zanimljivo je da sredinom marta i Vlada Vojvodine razmatrala Informaciju o stanju nepokretne i pokretne imovine AP Vojvodine. A u saopštenju koje je nakon ove sesije objavljeno iz Banovine, konstatovano je i da su već u toku aktivnosti na donošenju Zakona o javnoj svojini, svojini i drugim imovinskim pravima Republike Srbije, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave koji treba da uredi ovu oblast. „Vlada Vojvodine zadužila je Upravu za zajedničke poslove pokrajinskih organa da i dalje vodi evidenciju imovine i preduzima mere koje se odnose na staranje, održavanje i zaštitu imovine AP Vojvodine”, navedeno je u saopštenju.

Koordinator vladajuće koalicije Dragoslav Petrović nije želeo da komentariše prošlonedeljni dogovor Cvetkovića i Čanka, niti najavu formiranja novog tima za izradu pomenutih zakona. On je, međutim, u izjavi za „Dnevnik” podvukao da je donošenje zakona o imovini od izuzetnog značaja za efikasno obavljanje nadležnosti Pokrajine, navodeći da pokrajinska amdinistracija „već čini napore da se ovi akti što pre usvoje”.

- To je od izuzetnog značaj za preuzimanje i efikasno bavljenje poslovima koje su u nadležnsoti Pokrajine. Reč je o dva zakona koja sistemski predstavljaju deo i prava i obaveza Vojvodine i u tom smislu očekujemo da će i Republička vlada i parlament učinti napore da se u što kraćem roku dođe do oba ova zakona - rekao je Petrović za naš list. Dodao je da je Pokrajinska vlada i „do sada sarađivala u procesu definisanja odgovarajućih rešenja kako bi se ubrzalo donošenje ovih propisa„, te da će to činiti i ubuduće.

Iz G17 plus, pak, podsećaju da je ta partija još u januaru prošle godine uputila predlog zakona o javnoj svojni republičkom paralemntu. Šef vojvođanskog odbora ove starnke Tomislav Stantićnapominje za naš list da će Unije regiona Srbije inicirati i potpisivanje peticije za vraćanje imovine lokalnim samoupravama i APV, kao i za neposredan izbor gradonačelnika, jer „proces decentralizcije ide jako sporo”.

- Mi o sastanku premijera s predsednikom LSV-a nismo informisani, ali svakako podržavamo svaku inicjativu koja doprinosi ubrzanju ovog procesa - rekao je Stantić. On veruje i da je politička volja da se uđe u ovaj prces danas veća nego pre godinu dana, a smatra da je tome doprinela i kamapnja za decentralizaciju koju vodi URS.

- Optimista sam, ali smatram da su ove stvari morale da se urade mnogo ranije. Ipak, URS će sigurno činti sve da se ovaj proces ubrza - rekao je Stantić.Pastor: Stvar principa, ne pravno pitanje

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor ocenio je u izjavi za naš list da pitanje javne svojine nije imovinsko-pravne prirode, već načelno, odnosno principijelno pitanje.

- Čini se još uvek preovlađuje ubeđenje da samo u Beogradu ima dovoljno pameti da se upravlja javnom imovinom, te da van Beograda nema nikog kome se to može poveriti - kazao je Pastor. On nije želeo da komentariše prošlonedeljni dogovor premijera Mirka Cvetkovića i lidera LSV-a Nenada Čanka o formiranju posebnog tima koji bi se bavio izradom zakonskih rešenja u tom pogledu, jer, kako je naveo, nije bio prisutan na tom sastanku. Lider SVM-a, međutim, prošle nedelje je o istoj temi razgovarao s predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

- Rešavanje pitanja imovine jedno je od važnih preduslova za sticanje statusa kandidata za priključenje EU. Tu su još i pitanja restitucije, finansiranja stranaka, jačanja regulatornih tela I u tom kontesktu sam s predsednikom Tadićem razgovarao i o pitanju javne svojine, koje se ne rešava već godinama. A sticanje statusa kandidata važno je za početak pregovora o pridruživanju, što nam onda otvara pretpristupne fondove. A uveren sam da su ti fondovi jedina realna šansa za razvoj Srbije u narednom periodu - istakao je Pastor.

On je izrazio očekivanje da će i zbog ove očekivane agende, pitanje imovine uskoro biti stavljeno na dnevni red republičkog parlamenta, navodeći da je predsedniku Srbije preneo i da je SVM spreman da stranačke interese podvrgne realizaciji ovog cilja.

Veoma je važno da ne propustimo ovu šansu za dobijanje kandidature i SVM će učiniti sve što je u našoj mogućnosti da to ostvarimo - rekao je Pastor.

Dnevnik

Autor: