You are here

Danas se potpisuje ugovor za izgradnju kanalizacione mreže na Paliću, u avgustu počinje rad Regionalna deponija, najavio Balint Pastor. 

Balint Pastor izvestio je o rezultatima dva važna projekta. Potpredsednik SVM-a rekao je da je pred potpisivanjem ugovor o izgradnj i proširenju kanalizacione mreže na Paliću. Po okončanju ovih radova pokrivenost Palića kanalizacionom mrežom biće povećana sa 35 na 65 odsto, što ima ogroman značaj u ekološkom smislu. 

„Predstoji izgradnja 15 kilometara kanalizacione mreže na Paliću. Zahvaljujući izgradnji potisnog voda otpadne vode biće usmerene na gradski prečistač i to će uticati na drastično smanjenje zagađenja Palićkog jezera i na nivo zagađenosti" rekao je Balint Pastor, potpredsednik, SVM.

Zahvaljujući izgradnji potisnog voda smanjiće se i zagađenost Ludaškog jezera, dodao je Pastor. Projekat podržava nemačka vlada, posredstvom KfW banke. Đerđ Šugar kaže da kako je cilj očuvanje Palićkog jezera, izgradnja kanalizacione mreže krenuće od priobalnog dela: „Krenućemo od obale Palića, tu će izgradnja imati najveći značaj, i idemo prema Horgoškom putu i dalje prema gore."

Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija" naglasio je da izvođači imaju osam meseci za završetak radova. Na konferenciji za novinare bilo je reči i o projektu čiji završetak se očekuje već godinu dana. U avgustu bi sa probnim radom trebala da počne Regionalna deponija. Deponija je izgrađena između Bikova i Oroma, investicija je bila 24 miliona evra, od čega je 85 odsto obezbedila Evropska unija, a 15 odsto sedam okolnih, gravitirajućih opština. Čila Goli, direktorica kaže da će preostali radovi biti završeni do početka probnog rada. Dodala je: „U budućnosti, koristeći Regionalnu deponiju, ni na koji način nećemo zagađivati okolinu, jer je ona tehnički tako projektovana i izgrađena da ni podzemne ni nadzemne vode, ni vazduh neće zagađivati otpad koji ćemo skladištiti."

Balint Pastor na kraju je govorio i o izborima za savete mesnih zajednica u Subotici koji se održavaju u nedelju. SVM i Srpska napredna stranka na izbore izlaze sa zajedničkom listom.

„Očekujemo da Savez vojvođanskih Mađara ima predsednika u 10 mesnih zajednica, kao što je to bilo i u protekle četiri godine, a u 12 mesnih zajednica mesto zamenika. Ukoliko i građani tako smatraju na izborima 7. jula u nedelju ostvariće se i ovi očekivani izborni rezultati."

Potpredsednik SVM-a obratio se građanima pozivajući da u što većem broju izađu na birališta.

 

Autor: 
Pannon RTV