You are here

Odbor za poljoprivredu Skupštine zaseda u utorak, 20. februara i raspravljaće o subvencijama poljoprivrednicima koje Ministarstvo priprema u ovoj godini.

Samostalno udruženje poljoprivrednih proizvođača od resornog ministarstva traži što hitnije rešavanje situacije uzrokovane prošlogodišnjom sušom, u protivnom najavljuju ozbiljne proteste širom zemlje. Takođe traže veću podršku po osnovu obradivog zemljišta jer smatraju da je 4.000 dinara po hektaru nedovoljno. Ministar poljoprivrede mesecima ranije najavljivao je pomoć pred prolećnu setvu.

Arpad Fremond, republički poslanik SVM-a u telefonskom razgovoru u ponedeljak ujutru za Panon RTV kaže da će sednica skupštinskog Odbora za poljoprivredu biti održana u utorak, 20. februara. Na sednici će biti reći o ovogodišnjoj podršci agraru Ministarstva  poljoprivrede.

U Ludaškom ataru lepo se razvija pšenica, ali sve je spremno i za prolećnu setvu. Kristian Katona, ovdašnji proizvođač seje pšenicu, ječam, uljanu repicu, suncokret i kukuruz. Kaže: svaka pomoć je dobrodošla, ali 4.000 dinara po hektaru je nedovoljno. „U poređenju sa subvencijama u EU, u velikom smo zaostatku, i ograničeni smo na 20 hektara. Ovih 4.000 dinara po hektaru jesu mala pomoć, samo toliko mogu da kažem. U susednim zemljama, da ne idemo dalje, recimo u Mađarskoj subvencija je 270 evra po hektaru".

U voćnjacima na pesku upravo je u toku rezidba. Maria Gajdač je voćar sa Palića i odgajivač i nada se da ukoliko je i ne povećaju, bar da što brže isplate pomoć od 4.000 dinara po hektaru. „I to mnogo znači jer je poljopriveda mnogo zanemarena, i održavanje voćnjaka mnogo staje".

Prošle godine u ovo doba već je počela realizacija subvencije na osnovu obradivog zemljišta, kaže Anita Balog, predsednica Društva zemljoradnika severne Vojvodine. Prošle godine nije bilo subvencija za kupovinu repromaterijala, ove godine će je možda biti. „Zbog suše u 2017. godini imamo obećanja da ili će u određenojj formi biti omogućena pomoć proizvođačima za kupovinu repromaterijala". Dodaje: radi olakšavanja posledica suše čula su se obećanja i da će biti ukinuta nadoknada za odvodnjavanje, ali o tome nije doneta konkretna odluka.

Čila Abraham, predsednica Društva Ludaš pusta smatra: subvencije će ostati na nivou prošlogodišnjih jer uredba nije promenjena. „Ukoliko donesu novu uredbu, ili će se kasniti sa predajom zahteva za subvencije, ili će, mogu i to da zamislim, doneti odluku da automatski subvencije dobiju proizvođači, što bi bilo logično, ili će sve ostati tako kako je sada".

Ona ne ulaže mnogo nade u podršku za kupovinu repromaterijala jer je to obećano i prošle godine, ratari su tražili mogućnosti i na kraju ipak nisu dobili pomoć.

 

 

Autor: 
Panon RTV