You are here

Zbog tehničkih problema i nedostatka kadrova, protivgradna odbrana u Subotici funkcioniše tek delimično. Ispaliocima raketa država za 24-časovnu pripravnost plaća mesečno 8 hiljada dinara. Lokalna samouprava stoga obezbeđuje dodatnih 8 hiljada dinara.

U voćnjaku porodice Erdeg u Bačkim Vinogradima se upravo postavlja protivgradna mreža. Za Ištvana Erdega koji upravlja imanjem zajedno sa svojim roditeljima je postojala velika potreba za time, jer je proteklih godina grad uništio prinose.

On kaže da ih je zadnje tri godine potukao led te nisu imali drugog izbora nego da nešto učine i dodaje da je podrška fondacije Prosperitati odlično došla u pravi čas. To im pomaže sa troškovima, jer su manji izdaci.

Najveći broj meštana Bačkih Vinograda ima poverenje u spretnost Ferenca More, on rukuje seoskom protivgradnom raketnom stanicom. Ferenc je svakodnevno u radio vezi sa centrom i ako neki oblak zapreti, na njemu je da izađe do raketne stanice.

Ferenc Mora objašnjava da prilikom ispaljivanja raketa treba obratiti veliku pažnju jer je to eksplozivno sredstvo. Treba biti jako obazriiv. Dobili su tačna uputstva i treba precizno pucati, tačno podesiti ugao.

Potrebno je jako obratiti pažnju na ove stvari i zatim ispaliti raketu, kada se dobije zapoved za to – dodaje on. Mora u periodu od maja do kraja septembra, ukoliko je potrebno, i danju i noću čuva Bačke Vinograde. Ali, za svoj rad ne dobija puno para od države.

Mesečno ukupno 8 hiljada dinara. Stoga je lokalna samouprava grada Subotice donela odluku da se rukovaocima 18 protivgradnih baza na njenoj teritoriji na mesečnom nivou doprinese sa dodatnih 8 hiljada dinara, što će im na kraju sezone biti jednokratno isplaćeno. Međutim, uprkos ovom dupliranju plate, jako je teško naći ljude.

Šimon Ostrogonac, član gradskog veća zadužen za poljoprivredu Subotice kaže da na teritoriji grada postoje 24 raketne stanice koje su postavljene u trouglove na određenoj udaljenosti jedna od druge. Ceo sistem bi savršeno radio kada bi sve stanice bile u funkciji, ali je u ovom trenutku u funkciji samo 18 stanica. Zbog različitih problema preostalih 6 trenutno ne rade. To su u prvom redu tehnički problemi, a u drugom redu šest stanica ne može da radi zbog nedostatka ljudstva.

Grad Subotica svake godine opredeli oko 3-4 miliona dinara za kupovinu raketa. Ove godine nije bilo potrebe za novim investicijama, jer je većina prošlogodišnjih raketa ostala neiskorišćena.

 

 

Autor: 
Panon RTV