You are here

SVM i dalje tvrdi pazar

Poslanici LDP nadoknadiće „manjak” glasova * Železnica nije jedini problem, poručuju Mađari

„Na osnovu rasprave koju sam čuo, ne samo da postoji većina unutar vladajuće koalicije, nego će većina biti i šira”, ocenio je juče potpredsednik Vlade Srbije Božidar Ðelić, dodajući da će nastaviti razgovor s poslanicima Saveza vojvođanskih Mađara, kako bi naposletku i oni podržali zakon, iako njime neće biti obezbeđeno da železnice budu u vlasništvu Vojvodine, na čemu insistira SVM. Iako tvrdi da većina evropskih zemalja železničku infrastrukturu ima u državnom vlasništvu, Đelić obećava da će biti usvojeni svi amandmani koji ne urušavaju koncept zakona, a naročito “ako ukidaju nelogičnosti koje nisu uočene u dosadašnjoj raspravi”.

Zakon o javnoj svojini će, kako se juče čulo u srpskom parlamentu, pored koalicije Za evropsku Srbiju, URS, SPS i PUPS podržati i poslanici opozicione LDP. „Podržaćemo predloženi zakon o javnoj svojini, pre svega zato što je njegovo donošenje značajno za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU. Treba reći da donosimo zakon koji je u ovom momentu značajan za dalji evropski put. Dobiće vlada podršku LDP, ali ne za ovaj zakon, već za priliku koja ne sme biti propuštena“, naveo je predsednik LDP Čedomir Jovanović i dodao da nema razvijene Vojvodine bez evropske Srbije, zbog čega je nepotrebno insistirati na tome da zbog železnica bude ugroženo donošenje zakona koji je bitan za sticanje statusa kandidata.

Jovanović je istakao da je pitanje svih pitanja, da li postoji većina za usvajanje zakona o svojini i restituciji i da li vladajuća koalicija, koja je formirana na ambiciji da zemlju što je moguće više približi EU, pa i sticanjem statusa kandidata, ima snagu da uradi taj posao. Ipak, evropske ambicije Srbije očigledno nisu jedina ideja vodilja LDP, već je tu i činjenica da je republička vlada prihvatila neke od njihovih amandmana na predloge zakona o svojini i o restituciji.

Iako je prihvaćen amandman Saveza vojvođanskih Mađara da u zakonu o restituciji nema kolektivne odgovornosti, poslanici ove stranke, kako su juče naveli, nisu zadovoljni ustupkom Vlade Srbije, već i dalje insistiraju da deo železničke infrastrukture na teritoriji Vojvodine pripadne Pokrajini. „Nadam se da će naši amandmani biti prihvaćeni, ima ih ukupno devet. Ovaj zakon u većoj meri treba da omogući decentralizaciju. Nadam se da ćemo ovih dana imati podršku i LSV i URS za to”, naglasio je šef poslanika SVM Balint Pastor, dodajući da je „zakon o javnoj svojini iz dana u dan sve bolji, s obzirom na to da je Vlada Srbije usvojila neke amandmane vojvođanske vlade”. Kako je rekao, žao mu je što se poslanici o Predlogu zakona neće izjašnjavati za mesec dana, jer bi tada mogao da bude u potpunosti prihvatljiv. Pastor je istakao i da mu je „žao zbog toga što se stvara utisak da je samo železnica sporna i da je Vlada Srbije izašla u susret SVM i vojvođanskoj administraciji, a da SVM tera mak na konac”. Naveo je da to nije tačno, jer zakon mora bolje da reguliše i druga pitanja, poput kanalske mreže, novosadskog sajma, položaja mesnih zajednica.

Mada su poslanici LSV svesni da „zbog lošeg Ustava veliki sistemi, poput železnice, pošte i Telekoma neće pripasti Vojvodini”, oni i dalje insistiraju da sve što je izgrađeno parama Vojovođana i Vojvođanki treba i da im pripadne. „Videćemo da li će to biti rešeno ovim zakonom ili ćemo nastaviti borbu u budućnosti“, kaže poslanik LSV Bojan Kostreš.

Šef poslaničkog kluba Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić naveo je da URS podržava rešenje da su ulice, trgovi, lokalni putevi u svojini lokalne samouprave, ali da se takođe zalaže i da regionalna infrastruktura postane vlasništvo AP Vojvodine, ali i drugih regiona Srbije. „Mi smo za to da Vojvodina ima vlasništvo nad regionalnom infrastrukturom, mada nedosledno je da za ostale južno od Save i Dunava nema takvog rešenja i da ostane da Republika upravlja infrastrukturom“, rekao je Dinkić, dodajući da je zakon solidan i da će ga poslanici njegove stranke najverovatnije podržati.

Pajtić zadovoljan

Novi Sad - Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić saopštio je da je Vlada Srbije prihvatila većinu predloga pokrajinske vlade za dopunu zakona o javnoj svojini i time realizovala njegov dogovor s premijerom Mirkom Cvetkovićem.

„Ovi predlozi pretočeni su u amandmane koji se upućuju parlamentu Srbije i samim tim postaju sastavni deo zakona“, naveo je Pajtić u saopštenju za javnost. Tako definisan Predlog zakona o javnoj svojini, smatra Pajtić, omogućiće brže i bolje funkcionisanje i lokalnih samouprava i Vojvodine, kao i njihov efikasniji razvoj. „Pored toga, ovim zakonom definiše se i jasna podela odgovornosti, jasno preuzimanje nadležnosti, a uvodi se svojinski sistem kakav postoji u svim drugim evropskim zemljama“, rekao je Pajtić. Vlada Vojvodine saopštila je juče, povodom dogovora s Vladom Srbije, da povlači sve prethodne amandmane na zakon o svojini. P. D.

Jovanović i Pastor - ko je veći evropejac

Lider LDP Čedomir Jovanović podsetio je juče u parlamentu da se dešavalo i ranije da njegova partija, iako je opoziciona, pruža više podrške Vladi Srbije zbog prioriteta evropskih integracija, nego neke koje čine vladajuću koaliciju. Replicirao mu je Balint Pastor iz SVM, navodeći da ta stranka nikada nije uradila bilo šta ulaska Srbije u EU, naprotiv. „Svi u ovoj državi znaju da evropska agenda Srbije neće zavisiti od toga da li će biti usvojen zakon o javnoj svojini. Svi znaju da evropska agenda Srbije zavisi od toga šta će se desiti narednih nedelja na Kosovu i Metohiji”, poručio je Pastor.

Danas

Autor: