You are here

SVM: Deklaracija za prekomponovanje okruga

Nosioci izbornih lista Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) za lokalne izbore u Subotici, Bačkoj Topoli, Malom Iđošu, Bečeju, Kanjiži, Senti, Adi, Novom Kneževcu i Čoki potpisali su danas deklaraciju o namerama, na osnovu koje se zalažu za osnivanje agencije koja će brinuti o razvoju regiona koji čine pomenuta vojvođanska mesta.

Kako je istaknuto u sedištu SVM-a u Subotici, osnivanje agencije bi omogućilo efikasniju i decentralizovanu raspodelu sredstava iz Evropske unije.

Potpisnici deklaracije u isto vreme insistiraju da se opštine Kanjiža, Senta i Ada, promenama Uredbe o upravnim okruzima i Uredbe o nomenklaturi statističkih teritorijalnih jedinica, iz Severnobanatskog, svrstaju u Severnobački okrug.
Opravdanost za to, kako je istaknuto, postoji ne samo iz geografskog već i iz društveno-ekonomskog aspekta.

Predsednik opštine Kanjiža Mihalj Njilaš je objasnio da organizacija i rad ustanova, odnosno ekonomski interesi govore u prilog tome da tri pomenute opštine, zajedno sa Suboticom, Bačkom Topolom i Malim Iđošem, pripadajući severnobačkom regionu, čine jednu razvojnu celinu i da ničim nije opravdano da te opštine ostanu u Severnobanatskom okrugu.

"Za ovaj region je karakterističan jedinstveni prostorni razvoj, razvijenost infrastrukture na približno istom nivou, jedinstveno poljoprivredno i ekološko područje i zaštita životne sredine, kao i povezana organizacija unutrašnjeg i spoljnog prometa", rekao je Njilaš.

On je takođe istakao da je od velikog značaja i tradicionalna povezanost u oblastima kulture, obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, podsećajući da sam region predstavlja i jedinstveno telekomunikaciono područje (024).

Devet potpisnika deklaracije su uputili poziv nosiocima izbornih lista Demokratske stranke za lokalne izbore u istim vojvođanskim mestima da u roku od osam dana, prihvatanjem i potpisivanjem istog ili sličnog dokumenta, obezbede da odmah posle izbora sva tri pomenuta pitanja ( granice okruga, statističke teritorijalne jedinice i zajednička agencija za regionalni razvoj) budu uređena na opisani način, i time SVM i DS, kao dve dominantne političke snage u tom delu Vojvodine, na adekvatan način obezbede dalji razvoj regiona.

Radio Televizija Vojvodine

Autor: