You are here

Predsednik gradske organizacije Saveza vojvođanskih Mađara u Bečeju najavio borbu za opstanak škole u kojoj se nastava većinski izvodi na mađarskom jeziku.

Donji grad u Bečeju je kulturni centar Mađara u ovom gradu, a u komšiluku katoličke crkve i Mađarskog kulturnog društva "Šandor Petefi" nalazi se i osnovna škola "Šandor Petefi". Škola ima 16 odeljenja, od kojih 80 posto pohađa nastavu na mađarskom nastavnom jeziku.

U gradu se proširila priča po kojoj će se škola zatvoriti, te je tim povodom konferenciju za štampu održao Viktor Molnar, predsednik mesne organizacije Saveza vojvođanskih Mađara.

On je kazao da su u usvojenom opštinskom budžetu za 2019. godinu sve škole, pa i "Šandor Petefi" obezbeđena sredstva za celu godinu. "Činjenica je i da opštinska radna grupa koja je osnovana jesenas treba da do kraja marta pripremi studiju predloga mreže predškolskih i osnovnoškolskih institucija za sledeći četvorogodišnji period.

Činjenica je i da će konačnu odluku doneti ministar obrazovanja na osnovu predloga radne grupe, ali mišljenje o tome daje i Mađarski nacionalni savet, pregledaće ga i pokrajinski sekretarijat, i tek će zatim da stigne do ministra obrazovanja. SVM odlučno stoji pri tome da se zauzme za opstanak osnovne škole Šandor Petefi, a njeno ukidanje ili promenu imena smatramo neprihvatljivim" – kazao je Viktor Molnar.   

 

Autor: 
Panon RTV