You are here

SVM će glasati za budžet

Beograd - Poslanici Skupštine Srbije danas, nekoliko dana pred kraj ove godine, počinju raspravu o budžetu za narednu godinu koji predviđa prihode od 750 milijardi dinara, rashode od oko 890 milijardi i deficit od 140 milijardi dinara na republičkom nivou.

Za razliku od prethodnih godina usvajanje ovog najvažnijeg zakonskog akta na 1.000 strana ne bi trebalo da bude neizvesno, budući da su podršku najavile sve stranke vladajuće većine. Podršku budžetu najavili su i poslanici Saveza vojvođanskih Mađara koji su do sada tradicionalno imali primedbe zbog izdvajanja za Vojvodinu.

Predsedništvo SVM odlučilo je da glasa za predlog budžeta, jer je njime projektovano da od sedam odsto budžeta, koliko je namenjeno Vojvodini, tri sedmine može da se koristi za kapitalne investicije. Planirano je i da do kraja januara budu isplaćene subvencije poljoprivrednim proizvođačima, kao i da te subvencije u 2012. neće biti manje - ističe Balint Pastor, šef poslaničke grupe manjina u republičkom parlamentu i dodaje da je dogovoreno da Vlada prihvati amandman SVM kojim se predviđa da Komisija Srpske akademije nauka i Mađarske akademije za utvrđivanje civilnih žrtva za vreme Drugog svetskog rata i neposredno nakon njega dobije 10 miliona dinara, da bi nastavila da radi.

I u LSV su zadovoljni izdvajanjima za Vojvodinu, a najavljuju amandmane kojima će pokušati da „poprave neke stvari“, poput većih subvencija za poljoprivredu, veća socijalna davanja i više sredstava za obrazovanje i lečenje dece. Iako je najavljen razlaz sa vladajućom koalicijom u SPO kažu da će podržati predloženi budžet kako građani Srbije ne bi bili u situaciji da svoje potrebe ostvaruju preko privremenog finansiranja, jer bi to značilo restrikcije i za kupovnu moć građana i za privredu.

Zoran Kasalović, poslanik SPS smatra da će izglasavanje budžeta biti dokaz da aktuelna vladajuća većina funkcioniše. I demokrate veruju da će najvažniji akt u državi biti izglasan bez problema, a podršku najavljuju i poslanici Dinkićevog URS-a, iako Vlajko Senić, poslanik ove stranke zamera što je tekst budžeta stigao u poslednjem trenutku u parlament. Njemu je žao i što je budžetom predviđeno svega 2,5 odsto za investicije.

Međutim, sve opozicione stranke saglasne su u kritikama da je budžet „odraz kontinuiteta s katastrofalnom ekonomskom politikom“.- Vlada ima para za „Fijat“, zamenu starih automobila, za nove i mnoge druge stvari, a nema za narod - objašnjava Jorgovanka Tabaković, poslanica SNS, i dodaje da Agencija za privatizaciju ranije nije bila pod kontrolom budžeta, a da se novim budžetom za nju izdvaja oko 305 miliona dinara. Prema njenim rečima, i Agencija za privredne registre bi trebalo da se sama finansira, ali ipak dobija iz budžeta 210 miliona dinara.

Srpska radikalna stranka ocenjuje da je budžet „katastrofalan“ i da je njegov cilj da pomogne preduzeću „Fijat“ i bankama iz zapadne Evrope i EU koje imaju najveće kamate u Evropi, a iz Nove Srbije poručuju da neće glasati za budžet zato što je on restriktivan i što pokazuje da će građani naredne godine živeti mnogo teže i lošije, jer vladin predlog predviđa uštede na socijali i investicijama. I potpredsednik DSS-a Nenad Popović ocenjuje da predlog budžeta ne donosi rešenja za nezaposlenost i propadanje domaće privrede, kao i da u njemu nisu ponuđene mere za suočavanje sa novim talasom krize.

Međutim, prema tvrdnjama iz Vlade Srbije, budžet za iduću godinu će biti antikrizni, baziran na rastu ukupnog domaćeg proizvoda (BDP) od 1,5 odsto, inflaciji ispod šest odsto i smanjenju deficita sa ovogodišnjih 4,5 na 4,25 odsto BDP. Ukupne subvencije povećane su za 10 odsto ili za 7,6 milijardi dinara u odnosu na ovu godinu i iznosiće oko 62 milijarde dinara, troškovi administracije smanjeni su sa 3,7 na tri procenta odsto, nabavke finansijske imovine smanjene su za 19,4 milijardi dinara, a roba i usluga za milijardu dinara.

Sudeći prema tekstu budžeta većina državnih institucija i ministarstava naredne godine nominalno će imati veće izdatke nego ove godine, ali ima i onih kojima su rashodni smanjeni poput Ministarstva ekonomije, za 24,2 milijarde dinara, i Ministarstvu odbrane za 23,1 milijardu dinara. Rashodi predsednika Republike u narednoj godini biće smanjeni za 8,7 miliona dinara na oko 242,4 miliona dinara, dok će rashodi kabineta predsednika Vlade Srbije biti uvećani sa ovogodišnjih 37,7 milijardi - na 39,9 milijardi dinara u 2012. Ministarstvo spoljnih poslova raspolagaće sa oko 160 miliona dinara manje, jer će u 2012. moći da potroši 5,6 milijardi dinara, a ministarstvo unutrašnjih poslova biće jedno od retkih sa većim rashodima od ovogodišnjih 58,8 milijardi, jer će moći da raspolaže sa oko 61,8 milijardi dinara. Rashodi Ministarstva finansija biće uvećani sa 639,2 na oko 741,6 milijardi dinara u sledećoj godini, od čega je za plate budžetskih korisnika predviđen „lavovski“ deo od oko 310,5 milijardi dinara, a za isplatu penzija oko 250,8 milijardi dinara.

Danas

Autor: