You are here

Premijer Mađarske Viktor Orban je u sredu u mađarskom Parlamentu primio Ištvana Pastora, predsednika Saveza vojvođanskih Mađara sa kime je razgovarao o rezultatima programa ekonomskog razvoja i o nacionalnoj strategiji – kazao je portparol mađarske Vlade Bertalan Havaši za informativnu agenciju MTI.

Na sastanku je sagledan rad Fondacije Prosperitati u proteklih godinu i po dana, bez kojeg bi – kako je rečeno – propadanje socijalno-ekonomskog stanja bilo nezadrživo. Istaknuto je da je došlo do prodora od istorijskog značaja, jer podrške vojvođanskoj poljoprivredi u tolikom obimu još nije bilo.

Ustanovljeno je da se već vide efekti sistema konkurisanja, koji je u skladu i sa zakonima Srbije, i Mađarske i EU, te koji funkcioniše potpuno transparentno. Sve je to realizovano zahvaljujući zajedničkom radu vojvođanskih Mađara, Fondacije Prosperitati i SVM te ovladavanjem jednog novog pristupa, jačanjem poverenja javnosti i prihvatanjem pristupa “veština konkurisanja i praksa”.

To je otvorilo nov prostor za nacionalno zajedništvo, rečeno je na sastanku Viktora Orbana i Ištvana Pastora.

Predsednik SVM je informisao premijera i o daljim programima strategije ekonomskog razvoja. Viktor Orban je na osnovu dodadašnjih rezultata podržao te zamisli, tako da zajednica vojvođanskih Mađara do kraja 2018. godine može da računa na dodatan ekonomski razvoj putem Fondacije Prosperitati – izjavio je portparol mađarske Vlade.

Autor: 
Panon RTV, MTI