You are here

Viktor Orban, premijer Mađarske i Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara razgovarali su u ponedeljak u parlamentu Mađarske. Mađarski premijer i predsednik SVM-a usaglasili su se o susretu Mađarske i Srpske Vlade, o programima namenjenih privrednom razvoju i o izborima u Mađarskoj, izjavio je Bertalan Havaši, premijerov šef službe sa medije.

Aktuelnosti ovih razgovora doprinosi i činjenica da će se u petak održati naredna zajednička sednica Mađarske i Srpske Vlade u Budimpešti. S tim u vezi na današnjim razgovorima naglasili su: saradnja između dve države neprestano se produbljuje, ima sve konkretnija obeležja, i proširuje se na sve više oblasti, rekao je šef službe za medije.

Dodao je: Viktor Orban je ponovio veru u proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan, što je i prvorazredni interes vojvođanskih Mađara.

Ištvan Pastor obavestio je Mađarskog premijera da zahvaljujući tome što je SVM preuzeo odgovornost za učešće u vlasti, Mađarska zajednica je danas poštovani član srpskog društva. Na razgovorima su razmatrani i zajednički programi Mađarske Vlade i SVM-a, razvoja poljoprivrede, njegovi dosadašnji rezultati  i ostvarivanje ovogodišnjeg programa. Konstatovano je da se ostvarivanje programa odvija u planiranim rokovima,  posebno programi podrške i jačanja malih privrednika, kao i program kupovine oranica, odnosno kuća, što najviše doprinosi opstanku vojvođanskih Mađara u rodnoj zemlji.

Autor: 
Pannon RTV