You are here

Prvo izdanje Subotičkog polumaratona, u organizaciji udruženja "Su horizont" i lokalne samouprave, održaće se 2. septembra 2017. godine u okviru obeležavanja Dana grada. Trka ulicama grada Subotice biće međunarodnog karaktera i očekuje se učešće trkača iz celog regiona, ali i drugih gradova Evrope.

Uvodnu reč u najavi ove sportske manifestacije izneo je Žika Savin, potpredsednik sportskog udruženja "Su horizont" istakavši da trka osim sportskog karaktera nosi i brojne benifite kao što su promocija grada, turističkih kapaciteta, a direktno i priliva turista u naš grad.

- Danas zvanično započinjemo kampanju koja će trajati nešto više od četiri meseca u nadi da ćemo animirati veći broj građana da se priključi prvom Subotičkom polumaratonu

O značaju ovakve manifestacije u pogledu turističkog i ekonomskog dela govorio je više Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice. On se u svom obraćanju zahvalio svima koji su aktivno uključeni u ovaj projekat, ističući da je ovakva manifestacija od izuzetnog značaja za sam grad.

- Cilj organizovanja Subotičkog maratona je promocija kako Subotice tako i zdravog načina života, posebno među mladima, zatim podsticanje rekreativnog sporta, ali i razvoja turističkog potencijala našeg grada. Podrškom organizaciji lokalna samouprava želi da pomogne da se Subotica uvrsti u mapu atletsko-rekreativnog trkačkog sveta, da se na toj mapi pridružimo i gradovima koji to organizuju već godinama, kako su Srbiji tako i regionu, Evropi i svetu - istakao je Laban

Subotički polumaraton će se održati na ulicama grada Subotice, krenuće i završiće se u centru grada, a kretaće se preko Prozivke, pored Trga žrtava fašizma, kroz Radijalac, Dudovu šumu, Čarnojevićevom ulicom, pored Crkve vaznesenja Gospodnjeg i ponovo prema centru. Ukupna dužina staze je 21 kilometar, dok će na delu staze rekreativci moći da otrče i deonicu dugu 5 kilometara. Kako je najavljeno biće organizovane i trke za decu, dužine od 100 do 300 metara.

Ispred lokalne samouprave, kao član Organizacionog odbora proslave Dana grada, a ujedno i organizacije Subotičkog polumaratona nalazi se Timea Horvat, zamenica gradonačelnika.

- Velika je čast i zadovoljstvo da sam deo organizacionog tima koji učestvuje u realizaciji projekta ovog tipa, sa željom da manifestacija postane tradicionalna, da održi međunarodni karakter i da još više promoviše naš grad. - kaže Horvat

Više o samoj manifestaciji govorio je Kristifor Bogdanić, iz organizacije udruženja "Su horizont". Bogdanić je istakao jednu činjenicu koja, kako smatra, razlikuje ovu trgu od mnogih drugih, a to je da je u pitanju ulična trka, kružna staza dužine 2* 10,5 kilometara koja će se protezati najužim i najširim centrom grada, a nosi naziv "Trči kroz istoriju".

Autor: 
Subotica com