You are here

Nakon pola veka dva objekta Doma zdravlja u Subotici dobila novi, bezbedniji krov.

Zahvaljujući pomoći Japana je služba za zdravstvenu zaštitu žena i dece Doma zdravlja u Subotici dobila novi krov. Investicija iznosi preko 38 hiljada evra, a pokriveno je oko 10 hiljada kvadratnih metara krova. Krov je bio u lošem stanju, a sada je zgrada zahvaljujući donaciji postala bezbednija.

Sekretar ambasade Japana u Beogradu Atsuko Šiotani kaže da je informisan kako se godišnje zbrine oko 95 hiljada ljudi te da se nada da će ovom donacijom stanovništvo moći da se zbrinjava pod bezbednijim uslovima.

Na primopredaji je bio i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban koji se zahvalio u ime grada na podršci istaknuvši kako je nakon pola stoleća zamenjen krov na oba objekta.

Krov je ranije prokišnjavao, a zdravstvena usluga je sada podignuta na viši nivo. Na tom mestu radi preko 80 lekara i medicinskih sestara.

Direktorka Doma zdravlja Ivanka Beoković kaže da se krovna konstrukcija sastojala od azbestnih ploča koje su vremenom propale, a dodatni problem je bio i što je to sada već materijal zabranjen u građevinarstvu i koji je štetan po životnu sredinu.

Putem japanske fonacije POPOS je državni sekretar ministarstva zdravlja Ferenc Vicko rekao da to nije prvi put da ova japanska fondacija pomaže lokalne samouprave u Srbiji, te da će ubuduće moći da se računa na slične projekte. Vicko je najavio pune obnove zdravstvenih institucija sledeće godine, i to ne samo prozora, vrata i dijagnostičkih sredstava već i postavljanje solarnih panela i kolektora. On je dodao i da nakon toga 10-15 godina neće biti potrebno izvršiti ozbiljnija ulaganja u domovima zdravlja.

 

Autor: 
Panon RTV