You are here

Do kraja ove godine, a najkasnije do početka sledeće bi pred Skupštinu Srbije trebale da dođu izmene Zakona o savetima nacionalnih manjina, izjavio je za Pannon TV Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je primio predstavnike manjinskih saveta. Na sastanku je između ostalog bilo reči o podršci nacionalnim savetima kao i o očuvanju mreže mađarskih osnovnih i srednjih škola. Bila je to prva prilika da novi ministar primi predstavnike nacionalnih saveta.

Jene Hajnal, predsednik MNS je izjavio kako je novi ministar otvoren prema manjinskim savetima, može se očekivati da će se nastaviti već ranije započeti rad. On je rekao da je centralna tema razgovora bio zakon koji se bavi manjinama, završavanje dopuna i izmena zakona o nacionalnim savetima. Plan je da do kraja godine oba zakona mogu da dođu pred Vladu i skupštinsku raspravu, objašnjava Hajnal.

On je dodao kako je povodom značaja sačuvanja mreže osnovnih i srednjih škola posebno govorio s ministrom. Bilo je reči i o tome da je ministarstvo kulture i informisanja započelu izradu strategije javnog informisanja, čijeg je predstavnika upravo dao Mađarski nacionalni savet, predstavljajući manjine u Srbiji.

Autor: 
Panon RTV