You are here

Saopštenje za javnost

Zalaganje za istorijsko pomirenje i ukidanje principa kolektivne odgovornosti čime kamene temeljce politike Saveza vojvođanskih Mađara. Ove naše težnje predstavljaju evropske vrednosti, od kojih ni po koju cenu nećemo odustati. Ni u trenucima kada naše stavove niko ne deli u Skupštini Srbije.

Predlog zakona o restituciji je za SVM u potpunosti neprihvatljiv. Ponovno promovisanje načela kolektivne krivice putem ovog zakona predstavlja ignorisanje najosnovnijih civilizacijskih vrednosti. Graniči se sa apsurdom zakonsko rešenje kojim su isključeni iz procesa restitucije i oni, koji su protivno svojoj volji postali pripadnici okupatorskih snaga. Isključeni su čak i onda, ako u postupku rehabilitacije pred sudom dokažu svoju nevinost.

Osnovna pretpostavka za pomirenje je zajedničko suočavanje sa strahotama iz Drugog svetskog rata. Tokom proteklih dana vojvođanski Mađari su se na žalost uverili, da je politička elita većinskog društva i dalje nespremna da odstupi od jednostranog shvatanja istorije.István Pásztor (Ištvan Pastor)predsednik Saveza vojvođanskih Mađara

Autor: