Saopštenje za javnost

Savez vojvođanskih Mađara je zaprepašćen stavovima Ognjena Mirića, zamenika direktora Kancelarije za Evropske integracije i Vladimira Međaka, savetnika u Kancelariji, o budućem predstavništvu Vojvodine u Briselu. Navedeni službenici Vlade su, u odgovoru na novinarsko pitanje 1. aprila u Novom Sadu, otvoreno stali na stanovište protiv otvaranja Kancelarije Vojvodine u Briselu. Njihovi stavovi su u suprotnosti sa odlukom Vlade Srbije, koja je 24. marta napokon dala saglasnost na otvaranje vojvođanskog predstavništva.Gospodin Mirić i Međak su korišćenjem argumenta protivnika autonomije Vojvodine, pokušali da ospore opravdanost vojvođanske kancelarije. Oni međutim previđaju više osnovnih činjenica. Ignorišu pre svega okolnost, da više od 300 evropskih regija ima svoja predstavništva u Briselu. Argument prema kojem ne postoji potreba za lobiranjem u Briselu, jer se odluke o konkursima IPA fondova donose u Srbiji (što znači u Beogradu), ne može biti prihvatljiv. Značaj osnivanja predstavništva u Briselu daleko prevazilazi pitanje korišćenja IPA fondova. Predstavništvo je pre svega osnovano sa ciljem privlačenja investicija, promocije privrednih potencijala, turističke ponude i kulturne raznolikosti Vojvodine.Za Savez vojvođanskih Mađara priključenje Evropskoj uniji znači sveobuhvatnu reformu društva, koji podrazumeva i što skorije prevazilaženje etatističkog pristupa upravljanja javnim poslovima. Stoga se nadamo da stavovi gospodina Mirića i Međaka ne predstavljaju zvaničan stav Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

Press služba SVM

Autor: