Savez vojvođanskih Mađara sa zaprepašćenjem stoji pred neodlučnom reakcijom države na seriju krađa i provala, koje sa pravom izazivaju ogroman revolt građana. Zbog sve alarmantnijeg stanja bezbednosti, pismenim putem smo se obratili Snežani Malović, ministarki pravde i Ivici Dačiću, ministru unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije.

U cilju ponovnog uspostavljanja osećaja sigurnosti građana, SVM smatra neophodnim da policija uloži neuporedivo veći napor u otkrivanje počinilaca i prevenciju. Sa ciljem da se značajno smanji vrednost od petnaest hiljada dinara ispod koje se krivično delo kvalifikuje kao sitna krađa, u Narodnoj skupštini smo pokrenuli izmene Krivičnog zakonika. Pored toga predlažemo da se za krađu kada je izvršena ulaskom u privatni posed, kao isključiva sankcija, propiše kazna zatvora.

Istovremeno, Savez vojvođanskih Mađara apeluje na stanovništvo da ne učestvuje u inicijativama, koje imaju za cilj da, bez zakonskih osnova, preuzimaju ingerencije države u oblasti otkrivanja krivičnih dela i kažnjavanja počinilaca.

Ištvan Pastor

Autor: