You are here

Moguće je da neće biti potrebna godišnja registracija, jer je pitanje registracije poljoprivrednih radnih mašina  na dnevnom redu parlamenta Srbije. 

Norbert Mesaroš iz Hajdukova smatra da je nepotrebno svake godine registrovati traktor. Kaže:„Ne znam kako to misle, ali ako tehnički odgovara, ako ima svetlo i sve ostalo, evo i ove trokute smo postavili na traktore, rotacione lampe, ne znam šta još treba".

Za Katalin Abraham godišnja registracija traktora samo je novi izdatak za poljoprivrednike koji su ionako u teškoj situaciji. Objašnjava: „To su novi novčani nameti, samo to. Traktori se uglavnom kreću u voćnjaku, ovde u Hajdukovu, mi ne idemo na oranice, jer nemamo zemlju. A tu žmigavce i svetla grane drveća mesečno razbiju i suvišno je na to bacati novac".

Poljoprivrednici ipak ne treba da se usklađuju sa godišnjom registracijom jer je parlament upravo počeo da se bavi ovom temom. Inicijativu za izmenu zakona o bezbednosti saobraćaja  obrazložila je Marija Obradović, poslanica Srpske napredne stranke. Izmenama bi bila produženo važenje registracije većine poljoprivrednih mašina, traktora, motokultivatora i skutera, objasnila je Obradović. Na osnovu izmena od 3. aprila neće biti potrebe za godišnjom registracijom ovih vozila. Podvukla je: „Jedna je stvar, što bih želela da naglasim, da je ponovo reč o registraciji kako bi obezbedili sigurnost u saobraćaju, i kako bi kod ovih vozila poljoprivrednici obratili posebnu pažnju na njihovu tehničku opremljenost. Ipak, nedvosmisleno samo uvereni da ove godine nije bilo dovoljno vremena za to da se društvo prilagodi novim propisima, kojih želimo da se pridržavamo, i zbog toga želimo da ih izmenimo".

Na tehničkom pregledu zahtevi su veoma strogi i ne može da im udovolji svaka poljoprivredna mašina – izjavio je Arpad Fremond za Panon RTV. Republički poslanik SVM-a smatra da problem predstavlja i to što bi za poljoprivrednike predstavljalo uvek novi godišnji izdatak da iznova prilagode mašine. „Na osnovu izmene zakona za tim neće biti potrebe dok mašina ne dođe do novog vlasnika. Dakle poljoprivredna mašina imaće jednu stalnu registraciju ukoliko prihvatimo ovu izmenu zakona" rekao je Fremond.

Izmene su inicirane jer ukupno 493 hiljade poljoprivrednika, vlasnika poljoprivrednih mašina je bilo nezadovoljno zakonom prihvaćenim pre godinu dana.