You are here

„Verujem da subotički i vojvođanski Mađari imaju sreću što ovako dobri i sposobni ljudi rade u njihovom interesu“ izgovorio je američki ambasador Kajl Skat na mađarskom jeziku.

Skat se novinarima obratio nakon razgovora koje je imao sa Ištvanom Pastorom, predsednikom SVM-a u sedištu partije, čiji je prvi gost bio otkako se stranka preselila u novu zgradu.

Skat je rekao da je posetio Suboticu kako bi saznao više o ovdašnjoj situaciji, i da je sa Pastorom razgovarao o mogućnostima i problemima mađarske zajednice, kao i njenoj saradnji sa srpskom i mađarskom vladom. „Meni se čini da je to pozitivno jer se radi u interesu mađarskog naroda i ekonomskog razvoja ovog područja“, ocenio je Skat.

„Moje je uverenje da je zahvaljujući politici SVM-a i naših partnera mađarska zajednica poštovana i njeni članovi mogu se osećati bezbedno u ovoj zemlji. To je važna i ogromna vrednost i o tome sam razgovarao sa ambasadorom Skatom“ rekao je Ištvan Pastor. Tema razgovora bili su i napori da se stvaranjem boljih ekonomskih i socijalnih uslova, jačanjem privrednih potencijala i otvaranjem novih radnih mesta spreči odlazak velikog broja ljudi.

To se čini uz pomoć lokalnih, pokrajinskih i državnih izvora, kao i pomoći koja je obzebeđena iz Mađarske, rekao je Pastor.

Predsednik SVM-a naglasio je da su se u razgovoru sa Skatom dotakli i pitanja migranata, i da je on ponovio poznate stavove, da je reč o realnom problemu koji ne žele da koriste u dnevnopolitičke svrhe, već traže rešenja koja donose stabilnost.

Američki ambasador Kajl Skat boravi u Subotici dva dana tokom kojih je, u pratnji ministra Aleksandra Vulina obišao Privremeni prihvatni centar za migrante, održao predavanje u Jevrejskoj opštini, sreo se sa čelnicima gradske uprave Tivadarom Bunfordom, predsednikom Skupštine grada i Timeom Horvat, pomoćnicom gradonačelnika. Ambasador Skat posetio je i Hrvatsko nacionalno veće, a u Domu zdravlja uručio je i dva mobilna elektrokardiograma, kao poklon Američke agencije za međunarodni razvoj.

Autor: 
Panon RTV