You are here

Zahvaljujući tematskim godinama smanjuje se iseljavanje i asimilacija – rekao Janoš Arpad Potapi na otvaranju.

Konkursi za pomoć malim mađarskim zajednicama, preduzećima, zdravstvenim ustanovama, inicijativama za pomoć porodicma, kao i dalje usavršavanje i poseta kampovima, deo su programa u godini podrške mađarskim porodicama u Karpatskom basenu. Cilj im je da deca iz mađarskih i mešovitih brakova pohađaju mađarske obrazovne institucije – naglasio je državni sekretar na otvaranju turneje.

„Tematske godine krenule su od predškolskog uzrasta, nakon toga su došli osnovci, srednjoškolci, učenici stručnih škola. Sada smo se okrenuli, jer nacionalna politika ide u pravcu podrške ostanku na rodnom tlu, što znači da osim toga što osnažujemo sistem institucija u obrazovanju, socijalnom staranju, kulturi i političke organizacije, treba obratiti pažnju i na rešavanje problema društva i na razvoj privrede", rekao je Janoš Arpad Potapi, državni sekretar Mađarske zadužen za nacionalnu politiku. Okupljene je pozdravio i Gabor Kišlinder, predsednik opštine Bačka Topola i izrazio nadu da će tematska godina doneti rezultata. „Porodica je važan noseći stub svake nacije.  Nama, vojvođanskim Mađarima, to je ključno za naš opstanak. Zbog toga svaki program koji je usmeren na podršku porodici smatramo važnim i zahvalni smo državi matici", rekao je Kišlinder.

Najbolji uvid u život porodice imaju patronažne sestre. Dobrim savetima, pomoću i podrškom obraćaju se roditeljima. Zbog toga se ove godine u program uključila i društvo mađarskih patronažnih sestara i fondacija „Pomažemo dom".  Mađarske patronažne sestre nisu izuzetne samo u Karpatskom basenu, već i u evropskim okvirima, i smatraju se posebnom mađarskom vrednošću, „hungarikumom", rekla je u svom govoru Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora Mađarskog nacionalnog saveta. „Uz donošenje važnih odluka, mađarska vlada je prepoznala da u snažnom svetu, okrenutom ka razvoju, kako bi opstala u svetu globalizacija mađarska nacija mora da se osloni na telesno i duhovno zdrave porodice. Želi da gradi na onome što je osnov: na zdravlju majke, na zdravom razvoju ploda, deteta i na zdravstvenom obrazovanju mladih", rekla je Jeras.

Na današnji susret u Bačkoj Topoli došle su patronažne i medicinske sestre iz šest vojvođanskih opština, Kanjiže, Malog Iđoša, Sente, Ade i Subotice.

Na događaju su prisustvovali, između ostalih, i Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Vojvodine, Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, Arpad Fremond, poslanik u Skupštini Srbije, Judit Sabo Pirići, iz mađarskog državnog sekretarijata za nacionalnu politiku, Atila Menjhart, vodeći konzul iz Generalnog konzulata Mađarske u Subotici. 

 

Autor: 
Panon RTV