You are here

Fondacija Prosperitati potpisala je danas ugovore sa 65 uspešnih učesnika četvrtog konkursnog kruga koji je namenjen za kupovinu seoskih kuća.

Četvrti  krug konkursa Prosperitati bio je namenjen za kupovinu seoskih kuća, a bespovratna sredstva na osnovu odluke dodeljena su za 65 lica. U petak pre podne u Subotici su potpisani ugovori sa njima.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su Balint Juhas, rukovodilac kancelarije Prosperitati, Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, kao i Levente Mađar. Zamenik ministra za spoljnu ekonomiju i spoljnu politiku naglasio je da je poljoprivreda bila  osnovna nit ovog programa, zbog toga su oglasili program kupovine seoskih kuća, da bi podržali mlade vojvođanske Mađare koji žele da ostanu na selu i bave se poljoprivredom. Dodao je da Mađarska smatra Srbiju za strateškog partnera.

Do sada je za kupovinu kuću podneto 318 molbi, a sledeći krug rangiranja biće u januaru. Za to vreme još je u toku i 20. decembra se završava konkurs za kupovinu poljoprivrednog zemljišta. U poslednje dve godine privrednici vojvođanski Mađari potpomognuti su sa 40 milijardi forinti, o čega su 10 milijardi forinti dobili preduzetnici, dok je 30 milijardi namenjeno za velika ulaganja. I dalje će mali poljoprivrednici i preduzetnici moći da računaju na finansijsku pomoć iz Mađarske, naglasio je Levente Mađar. Sve to doprinosi jačanju odnosa između Mađarske i Srbije, jer se novac iz Mađarske u punom iznosu troši i realizuje u Srbiji, dodao je zamenik mađarskog ministra spoljne ekonomije i spoljnih poslova.

„Mi smo zainteresovani i za to, ne samo da je važna dobrobit Mađara, već i da čitava Srbija jača. Želimo da vidimo jaku i prosperitetnu Srbiju, i zato sve što se nas tiče mi ćemo učiniti. Posebno u odnosnu na partnerske i prijateljske odnose koji su obeležili protekli period i obostrane kontakte", rekao je Levente Mađar.

Ištvan Pastor zahvalio se mađarskoj vladi što podržava opstanak vojvođanskih Mađara na rodnom tlu. Veoma mnogo njih je otišlo, ali još uvek je mnogo njih i ostalo, rekao je predsednik SVM-a i najavio nove konkurse. „Tokom leta potpisano je deset novih ugovora sa prerađivačima o obnovi kapaciteta. Ovi prerađivači žele da ostvare nove integrativne programe, i oni se odnose na to da potencijalni uvoznici kome mogu da se jave i sa kojim prerađivečem mogu da sklope sporazume" rekao je Ištvan Pastor.

Naredni konkurs koji će biti raspisan u prvoj četvrtini iduće godine usmeren je ka onima koji sklope ugovore sa uvoznicima. Od marta kreće počinje da se ostvaruje i strategija razvoja turizma.

 

Autor: 
Panon RTV