You are here

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor prisustvovao je svečanoj akademiji u Subotici povodom obeležavanja Dana osnivanja Hrvatskog nacionalnog veća. 

Obraćajući se prisutnima, predsednik Pastor je istakao da su manjinske zajednice u Vojvodini prešle dugačak put, a da je ono što je bila pokretačka snaga na tom putu duboko ubeđenje da pripadaju prostoru na kojem žive i doživljavaju ga kao svoj dom.

”Neupitno je ljudsko pravo da čovek sačuva svoj identitet i kao pojedinac i kao zajednica. Dugo se čekalo da se sa većinske strane nađu partneri koji će to razumeti i koji u realizaciji manjinskih težnji ne vide opasnost nego vide faktor koji će stabilizovati društvene prilike u Republici Srbiji”, rekao je predsednik Pastor i dodao da je suština bila da se na bazi zakona uredi odnos većine i manjina i da se kroz taj zakon manjinskim zajednicama prepusti odlučivanje o najvažnijim pitanjima za očuvanje njihovog identiteta. On je ocenio da se kroz Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina napravio veliki pomak u ovoj oblasti.

”Veliko je olakšanje je da smo postigli društveni konsenzus i izraz tog konsenzusa je da su manjinske zajednice danas vrednost Republike Srbije”, ocenio je Pastor zahvalivši se hrvatskoj nacionalnoj zajednici na doprinosu u stvaranju ambijenta u kome je moguće ostvariti manjinska prava i očuvati nacionalni identitet.

Povodom Dana osnivanja prvog saziva Hrvatskog nacionalnog veća dodeljene su i nagrade županu Vukovarsko-srijemske županije Boži Galiću, Milani Černelić i Subotičkoj biskupiji.

Autor: 
skupstinavojvodine.gov.rs