You are here

Razvoj vojvođanske prerađivačke industrije i osavremenjavanje proizvodnje je prvorazredni zadatak, kaže Ištvan Dobo za Panon RTV.

Rukovodilac subotičke kancelarije Mađarske trgovačke komore objašnjava da uzgajivači i vlasnici gazdinstava osim na proizvodnju sirovina naglasak treba da stave na proizvodnju gotovih, finalnih proizvoda. Dobo naglašava da je u prvom redu zadatak komore da poveže vojvođanske i mađarske privrednike kako bi zajednički mogli da ostvare svoje interese na na evropskoj pijaci.

„U Mađarskoj postoji sve veći intres za kvalitetne proizvode iz Vojvodine, a ovdašnjim proizvođačima je osnovni cilj da izađu sa srpskog tržišta”, kaže Dobo i nastavlja: „Mađarska preduzeća pružaju tehnologiju, oni se bave složenim mašinama, oruđem i proizvodnjom postrojenja. U svakom slučaju, žele da se otvore prema Vojvodini i njenom tržištu. Istovremeno, proizvodima koje ovde nastaju potrebno je da budu plasirani na inostranom tržištu. Moramo reći, da je vojvođansko tržište malo, poznati su njegovi učesnici, što znači da postoji i zasićenost i zbog toga je neophodno izaći na strano tržište. Ukoliko ne želimo da se međusobno upropastimo u međusobnom obaranju cena, potrebno je iskoračiti iz zone komfora i sa svojim proizvodima uključiti se u takmičenje na međunarodnom tržištu.“

Autor: 
PANON RTV