You are here

Parlament je počeo raspravu o izmeni izbornih zakona. Ako se usvoji predlog Srpske napredne stranke za izmenu Zakona o izboru narodnih poslanika, u skupštinskim klupama će, posle izbora u aprilu, sedeti predstavnici stranaka koje osvoje tri odsto glasova izašlih birača, umesto ranijih pet odsto.

Suština predloženih izmena koje su podneli poslanici SNS-a je da se osnaži uloga parlamenta i da skupština bude mesto gde će svi akteri političkog života iznositi svoje stavove.

"Dakle, da to činimo ovde u Narodnoj Skupštini, kao jedinom reprezentativnom političkom telu svih građana Republike Srbije, a ne na ulici da kultivišemo naš politički život. Želimo da postignemo ovim predlozima zakona, da afirmišemo ulogu nacionalnih manjina u kreiranju demokratskog ambijenta u Srbiji", poručio je poslanik SNS-a Aleksandar Martinović.

Lider radikala Vojislav Šešelj smatra da "kada je cenzus tri odsto, onda niko više nema moralno pravo da se nekom prikači". Svi, kaže, treba da se iskušaju samostalno jer bi to bilo, ističe Šešelj, principijelno.

"Kada snižavate cenzus, onda je neophodno korigovati i tzv. prirodni prag, jer bi se u suprotnom moglo deseiti da je cenzus svima ostalima smanjen, a da strankama nacionalnih manjina treba čak i više glasova za osvajanje jednog mandata", poručuje Balint Pastor iz Stranke vojvođanskih Mađara.

Na istoj sednici poslanica DS-a Gordana Čomić obrazložila je svoj Predlog da na izbornim listama bude 40 odsto žena, što je prvi put da poslanik DS-a učestvuje u radu Skupštine od kada je ta stranka proglasila bojkot.

"Hajde da predsednici stranaka čuju šta poslaničke grupe predlažu. Hajde da zapamtimo da je ova sednica sazvana i moj predlog na dnevnom redu zato što nije moralo i hajde da zapamtimo da će uvek biti nas koji će braniti ono što je ispravno a ne moramo", rekla je Čomićeva.

O nižem cenzusu i u holu.

"U formalnom smislu, snižavanje cenzusa nije lepa stvar, u suštinskom smislu to ne pogoršava uslove za izbore", rekao je Zoran Živković ispred Nove stranke. 

Poslanici će o predlozima zakona o smanjenju cenzusa, kao i o zastupljenosti na listama, glasati u subotu.

Autor: 
RTS