You are here

Kroz fond za razvoj poljoprivrede i sela lokalna samouprava Bačke Topole pomogla je proizvođače bespovratnim sredstvima u visini od 13 miliona dinara.

Na konkursu ima gotovo 600 dobitnika, a od njih blizu 100 potpisalo je danas ugovor u sali za sednice Skupštine opštine.

Proizvođači su mogli da konkurišu za subvencionisanje kamata poljoprivrednih kredita, proširivanje matičnog stada, setvu, proizvodnju, kupovinu višegodišnjih zasada, troškove osiguranja stada i oranica. Podrška je data i za zakup pijačnih štandova, za šta je konkurisao Ištvan Sep. Ratar iz Bajše bavi se baštovanstvom, na pijaci prodaje svoju robu, ali zbog niske kupovne moći, svaka podrška je dobrodošla.

„Prošle godine smo promenili folije, i delom smo za to konkurisali, a drugim delom za pijačni sto. Imamo tri tezge na pijaci, i konkurisali smo za nadoknadu troškova. Sve što dobijemo je dobro, jer ćemo odmah dalje da uložimo jer želimo da proširimo sistem za navodnajvanje" kaže Ištvan Sep, proizvođač iz Bajše.

Ove godine novac je obezbeđen i za proizvođače meda i na taj način pomažu pčelarima koji su pretrpeli štetu zbog masovnog pomora pčela. Angeš Sokola je imala 80 pčelinjih zajednica, sada ih ima 30. Pomoć će usmeriti da poveća broj pčela. „Prošle godine smo pretrpeli veliku štetu, i sada nam opština pomaže. Ovaj novac možemo da utrošimo samo za kupovinu pčela".

Stočari su mogli da podnesu zahteve za sufinansiranje veterinarskih troškova, kupovinu lekova, vakcina i vitamina. Novac je obezbeđen od zakupnine za izdavanje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

„Ukupni iznos je 13 miliona dinara, i može se konkurisati za sedam raspisa. Imamo mnogo zahteva, do sada je procenjeno oko 599 zahteva i koristim ovu priliku da čestitam onima koji su uspešno konkurisali" kaže Gabor Kišlinder, predsednik opštine Bačka Topola.

Planirano je da onima koji su uspešno konkurisali, iznosu budu uručeni do božića.

 

Autor: 
Pannon RTV