You are here

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, koji je i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, gostujući u emisiji novosadskog radija „Hangado”, govorio je o obeležavanju 320. godišnjice Senćanske bitke 11. septembra.

U vezi s tom godišnjicom, Pastor je kazao da su generalni sponzori događaja predsednici Srbije i Mađarske Aleksandar Vučić i Janoš Ader i da će se oni 11. septembra sastati u Senti. Tom prilikom, naveo je Pastor, mogu biti učinjeni konkretni koraci i u procesu nacionalnog pomirenja dveju nacija, prenosi portal „Vajdašag.ma”. 

Pastor je objasnio da proces nacionalnog pomirenja još nije završen što se tiče rada Mešovite međudržavne komisije koju sačinjavaju istoričari.

Naime, kako je rekao, rezulati istraživačkog rada komisije još nisu prezentovani javnosti, to će se dogoditi verovatno krajem oktobra na konferenciji u Beogradu.

– Očekuje se da će se predsednici Srbije i Mađarske Aleksandar Vučić i Janoš Ader sastati 11. septembra u Senti, kada će biti obeležena 320. godišnjica Senćanske bitke.

Mislim da će se oni tom prilikom dogovoriti i o pitanju prezentovanja rada komisije – napomenuo je Pastor.

On je naveo da je na tu temu pre mesec dana imao razgovor s predsednikom Vučićem, a s predsednikom Aderom će razgovarat o tome 4. septembra. Pastor je u vezi s tim objasnio i da se SVM razlikuje od ostalih partija mađarske nacionalne zajednice u državama u okruženju i po tome što pokušava da izgradi aktivne političke odnose s većinskim partijama, iako to nije uvek jednostavno i nije uvek ni prihvaćeno.

Odgovarajući na pitanje novinara, Pastor je rekao da se dva puta godišnje redovno sastaje s mađarskim premijerom Viktorom Obranom i da razgovor teče u četiri oka, a s predsednikom Vučićem se susreće češće, što je sasvim prirodno. 

– Odnosi između Mađarske i Srbije su izuzetno dobri, nisu ih poremetili ni manji problemi, a od toga najveću korist imaju vojvođanski Mađari – ocenio je Pastor.

– U odnosu na ostale pripadnike mađarske nacionalne zajednice u državama u okruženju, nas u Srbiji ne doživljavaju faktorom bezbednosnog rizika.

Pastor je u emisiji rekao i da očekuje da će na jesen biti postignut napredak po pitanju zakona o finansiranju i o nadležnostima Vojvodine.

Autor: 
Dnevnik, E. Marjanov