You are here

Pastor: Više ništa nije isto na političkoj sceni

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor ocenio je da, nakon majskih izbora, "više ništa nije isto" i da će naredne mesece obeležiti proces razrešavanja situacije u započetom procesu prekomponovanja na političkoj sceni.

"Od uvođenja višepartizma do danas, posle izbora stvarana je većina koja je mogla da se uzima kao stalna. Sada na lokalnom nivou možemo da iskusimo da je započet proces prekomponovanja i pored toga što su u Vojvodini najčešće ili skoro uvek bile lokalne većine drugačijeg sastava nego u Beogradu. Naredne mesece će obeležiti razrešavanje ove situacije", ocenio je Pastor u intervjuu "Mađar sou".
Pastor je rekao da je u republičkom parlamentu SVM u poziciji konstruktivne opozicije "i u njoj će i ostati".
"Imajući u vidu različite razloge, prvenstveno našu zainteresovanost na pokrajinskom i lokalnom nivou i imajući u vidu sporazume koje smo ovde sklopili, odlučili smo da je konstruktivno opozicionarstvo ona pozicija koja za nas obezbeđuje najviše manevarskog prostora", rekao je predsednik SVM-a.
Pastor smatra da se u lokalnim samoupravama gde socijalisti predstavljaju "tas na vagi" može računati na prekomponovanje.
On je naveo da se SVM u svim lokalnim samoupravama, izuzev u Bečeju, pridržavao sporazuma koje je sklopio s Demokratskom strankom ili sa Socijalističkom partijom Srbije.
"Ponašali smo se kao siguran i pouzdan partner. Šta će naredni meseci doneti, ne znam. Predsedništvo SVM je odlučilo da ćemo učiniti sve u interesu opstanka postojećih vladajućih koalicija, nipošto ne želimo destabilizaciju ovih lokalnih samouprava. Ukoliko drugi to učine, onda ćemo u slučaju svake pojedine lokalne samouprave, imajući u vidu konkretne stvari, odlučivati o tome šta da radimo", kazao je Pastor.
Komentarišući postizbornu situaciju u Srbiji "kada više ništa nije isto kao što je bilo prethodno", Pastor je naveo i da je veliko razočarenje "onih koji su se tako postavili da će decenijama vladati političkom scenom".
"Ne mogu da shvate, da svare, da su s jednog na drugi dan potpuno potisnuti u pozadinu. Uvek se mora platiti cena oholosti, prepotencije, gramzivosti i ponašanja u stilu da ništa nema granica. Činjenica je da je Evropa prihvatila izborni rezultat, pa je tako prihvatila i one političare o kojima proteklih decenija nisu svi imali dobro mišljenje. To je stvarnost", rekao je Pastor.
On je i ovom prilikom ocenio da su građani glasali za SVM zbog zastupanja interesa iz njihovog predizbornog programa. "Značajan deo birača nije SVM-u ukazao poverenje zato da bi tako osvojene mandate odneli u partijsko sedište i čuvali ih u kasi, nego su za nas glasali da bi SVM zastupao one interese koje je definisao u izbornom programu", rekao je Pastor.

Autor: 
Tanjug