You are here

Lider SVM-a je u razgovoru za Panon RTV istakao da su otvaranje Koridora 10, dogovor u Ohridu, kao i predstojeći trgovački samit u Budimpešti, pokazatelji politike dobrosusedskih odnosa Srbije.

Na sastanku u Ohridu najviši predstavnici Srbije, Severne Makedonije i Albanije preduzeli su korake koji nisu važni samo iz ugla susedskih odnosa, već i evropski važne korake. To pokazuje da greše oni koji smatraju da na ovom prostoru ljudi ne umeju da vode politiku na evropski način, rekao je Ištvan Pastor u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara rekao je i da se odnos Srbije prema susednim zemljama vidi i kroz otvaranje istočnog kraka Koridora 10 koji povezuje Niš i Dimitrovgrad. Zahvaljujući toj deonici, onaj ko uđe autoput kod Horgoša sa njega ne silazi do Dimitrovgrada, ili da od Lamanša do Istanbula, sada i kroz Srbiju postoji autoput.
„To nije samo pitanje saobraćaja, već i pitanje odnosa prema komšijama, privlačenja investicija i kvaliteta života. Statistike kažu da otprilike 60 miliona vozila godišnje prolazi tom trasom, to je užasno velika brojka, i zbog toga je i ovo veliki doprinos čitavom prostoru" rekao je Ištvan Pastor.
U kontekstu dobrih susedskih odnosa Pastor je govorio i o predstojećem susretu srpsko-mađarske mešovite trgovačke komore u Budimpešti, gde je ocenio da su ekonomski odnosi između dve zemlje na izuzetnom nivou. „Kada politika stvori dobre uslove, onda koristeći taj kapital poverenja i u sferi ekonomije se može bolje sarađivati. U ovom trenutku postoje dva ili tri projekta koja su za nas veoma bitna i koja će značiti iskorak. Jedno je kreditni paket Eksim banke, a drugi je obnova železničke pruge Subotica – Segedin. Na dnevnom redu biće sigurno i ulaganja i ideje koje doprinose boljoj konkurentnosti i nastanku novih profitabilnih firmi" kaže Pastor.

Projekti za obnovu pruge i celokupne prateće infrastukture između Segedina i Subotice su završeni i zbog toga je sada moguće govoriti o realizaciji. U budžetu je određen iznos koji omogućava da se krene u obnovu srpskog dela pruge. Važno je da ovo bude uvršteno u budžet jer je to u okviru kreditnog aranžmana, kaže Pastor i dodaje da ukoliko do kraja godine budu potpisani sporazumi, obnova pruge bi mogla da počne naredne, 2020. godine i da bude završena u proleće 2022. godine. Na pruzi vozovi bi mogli da idu 160 kilometara na čas, stim bi bilo omogućeno da se razdaljina između dva grada prevali za 40 minuta objasnio je Pastor. „Paralelno sa ovim krenuli su i razgovori da maksimalno bude efikasna kontrola na granici" kaže sagovornik Panon RTV-a.

Ištvan Pastor govorio je i Udruženju mađarskih lekara i zubara Vojvodine koje je formirano prošlog vikenda i pozdravio što su nakon više godina pokušaja, nakon pedagoga, pravnika, ekonomista sada i lekari osnovali strukovno udruženje i prihvatili i ovu javnu funkciju.

„Tu vidim nekoliko važnih zadataka, jedan je da se nivo usluga mora podići na evropski nivo, i to smatram dugoročnim ciljem jer smo u ovom trenutku užasno daleko od toga. To je važno i za lekare i za pacijente, i tu nije reč samo o tehnologiji, o organizaciji posla, već i odnosu prema pacijentima, odnosu poštovanja prema medicinskim radnicima i njihovom zadržavanju. Strukovno udruženje je važno jer oni poznaju svoja nastojanja, potrebe, oni daju „municiju" u ruke politike, bilo na lokalnom bilo na republičkom nivou, u ruke SVM-a da kada je u reč o zdravstvenoj politici onda stavove struke možemo da uvrstimo u politički izraz kako bi unapredili uslugu i funkcionisanje čitave službe. To je važno i zbog toga što bi naredne godine trebala da počne sveobuhvatna i temeljna obnova subotičke Opšte bolnice kao i bolnica u Senti i Somboru" rekao je Pastor.

 

Autor: 
Pannon RTV