You are here

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor poručio je danas u Zrenjaninu da se vojvođanski Mađari u srednjem Banatu osećaju kao svoj na svome, a da Srbiju doživljavaju kao svoju domovinu i da im je iz tog razloga važan njen napredak i razvoj.

- Mi verujemo da je moguć razvoj Srbije i spremni smo raditi i podneti teret za stvaranje boljih egzistencijalnih uslova, jer Srbiju doživljavamo kao svoju domovinu i nije nam svejedno kako će se ovde živeti - kazao je predsednik Skupštine AP Vojvodine.

Pastor je na Trgu slobode u Zrenjaninu u okviru kampanje "Budućnost Srbije", u obraćanju na mađarskom, a kako je nakon toga rekao na srpskom, zahvalio članovima mađarske zajednice što su došli na skup, ali ih je istovremeno i prekorio: "Prekorio sam ih zato što su došli bez nacionalnih simbola", rekao je Pastor i objasnio da nošenje nacionalnih simbola nije nacionalizam, već očuvanje identiteta, kulture, kao i da pokazuje ko su, šta rade...

- Živimo u državi koja poslednjih 15 godina obezbeđuje punu zaštitu nacionalnih manjina u skladu sa Ustavom - kazao je Pastor i dodao da mađarska zajednica nema čega da se stidi, već da je svojim učinkom doprinela prosperitetu Srbije.

Primetio je da se deo takozvanih objektivnih mađarskih medija u Vojvodini "sprda na račun njegovog odnosa sa predsednikom Srbije" i naveo da pretpostavlja da time žele da povrede Aleksandra Vučića: "Ovde se kaže da se za ragom nikada ne diže prašina, već samo za dobrim konjem". Naveo je i da se ovih dana navršava dve godine od završetka predsedničke kampanje Aleksandra Vučića, kojeg je i lično, ali i sa Savezom vojvođanskih Mađara, podržao tada, jer im je bilo stalo da sačuvaju političku stabilnost u zemlji: "U prethodne dve godine, dosledno smo se držali dogovora da se međusobno poštujemo i uvažavamo i da nam prioriteti budu zajednički. Sve što smo se dogovorili ispoštovano je do kraja i to je garant da će i budući planovi biti realizovani".

Kako je naveo, danas je veliki dan za Srednjebanatski okrug, Zrenjanin i celu Vojvodinu, jer je započeta velika investicija Linglonga, koja nije značajna samo zbog ukupnog iznosa, već i zbog perspektive koju otvara građanima i zemlje: "To je potvrda da je Srbija stabilna zemlja koja ima budućnost i istovremeno poruka za one koji ne veruju da se u Srbiji može dostojanstveno živeti". Zahvalio je predsedniku Vučiću i premijerki Srbije Ani Brnabić na tome što nije bilo prepreka da se ekonomski osnaže i manja mesta, gde je potrebno još ulagati, kako se ne bi ljudi iseljavali.

Autor: 
Blic, FOTO: MITAR MITROVIĆ / RAS SRBIJA