You are here

BEOGRAD - 

Predsednik SVM Ištvan Pastor izjavio je danas da mu se čini da predsednik Srbije Aleksandar Vučić trpi pritiske u vezi sa time ko će biti mandatar. Sličan stav izneo je i Lider Bošnjačke demokratske zajednice Muamer Zukorlić.

Pastor je to rekao nakon konsultacija koje su održane kod predsednika Vučića o premijeru, a na pitanje na kakve konkretno pritiske misli rekao da ne želi da o tome govori i da je to njegova lična impresija.

"Predsednik nije rekao ko će biti premijer, ali vidim da je dosta zabrinut oko tog pitanja" rekao je Pastor primetivši da mu se lično čini da Vučić trpi određene pritiske.

Kako je rekao za njih pitanje premijera nije personalno, već pitanje nastavka politike stabilnosti.

On je dodao da su u SVM ubeđeni da to pitanje može biti rešeno ako budemo imali mandatara koga podržava SNS i objasnio da nije važno da li će to biti kandidat te partije ili vanstranačka ličnost.

Zukorlić:Pastor u pravu, mislim da Vučić trpi pritiske

Lider Bošnjačke demokratske zajednice Muamer Zukorlić izjavio je danas da ta stranka ne navija ni za koga kada je novi premijer u pitanju, ali i da deli utisak Ištvana Pastora da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa tim trpi pritiske.

Posle konsultacija o mandataru kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Zukorlić je novinarima rekao da nije bilo reči o imenu budućeg premijera, te da on nije ni postavio to pitanje, već da se razgovaralo o profilu budućeg predsednika vlade.

Kako je rekao, BDZ nema ni ambicije ni pretenzije da navija za nekog kandidata, već im je važno da ta osoba može da objedini očekivanja svih građana i da okupi sve različitosti.

Upitan da prokomentariše izjavu lidera SVM Ištavan Pastora koji je rekao da mu se čini da Vučić trpi pritiske zbog izbora novog premijera, Zukorlić je rekao da misli da je Pastor bio u pravu i da je za njega to potpuno logično.

"Vlast je posebna strast i tu nije moguće odoleti, postoje različiti interesni krugovi...znamo kako se to ovde odvija, ne odriču se lako da njihov kandidat bude na poziciji premijera, ali verujem da Vučić neće podleći pritiscima i da će predložiti najbolje rešenje", rekao je Zukorlić.

Na pitanje na koje interesne krugove misli, Zukorlić je rekao da se ne može biti precizan kada se govori o utiscima, ali da je on dovoljno iskusan da zna da takvi vetrovi uvek postoje.

On je naveo da je predsedniku Srbije preneo da treba konačno da se završi saga o jednom večitom sandžačkom ministru i da umesto toga Sandžak treba da dobije investicije, puteve i radna mesta, jer je to, kaže, važnije.

Zukorlić Vučiću poklonio svoju knjigu "Drevna Bosna"

Lider Bošnjačke demokratske zajednice Muamer Zukorlić poklonio je danas, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, pred početak konsultacija, knjigu "Drevna Bosna" na kojoj je, kaže, radio pet godina.

Zukorlić je za Tanjug rekao da knjiga tretira tematiku kulturne i političke istorije Bosne 1.500 godina pre dolaska Osmanlija na te prostore što je, navodi, tema koja je slabo rasvetljena.

Ta knjiga je, navodi, više tumačenje istorijskih pojava, a ne istoriografija.

Predsednik Vučić mu je, dodaje, zahvalio na knjizi i rekao mu je da je rođen u Beogradu, ali da vodi poreklo iz BiH prema kojoj ima pozitivne emocije.

"Rekao sam da to može biti prednost i iskorišćeno u pozitivne svrhe za unapređenje odnosa Srbije i Bosne", kaže Zukorlić.

"I ja sam na raspolaganju u cilju unapređenja odnosa Srbije i Bosne jer gajim pozitive emocije i prema Srbiji i prema Bosni", rekao je Zukorlić.

Zeleni zatražili posebno ministarstvo za životnu sredinu

Lider Zelene stranke Goran Čabradi izjavio je danas da su predstavnici te stranke u razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem zatražili da iskoristi svoj uticaj da sledeća vlada formira posebno ministarstvo za životnu sredinu.

Čabradi je novinarima, nakon konsultacija sa predsednikom, preneo da je Vučić rekao da će o tome razmisliti i pokušati da iskoristi svoj uticaj.

Na pitanje da li im je predsednik rekao ko će biti mandatar, Čabradi je odgovorio odrično rekavši da se o tome nije razgovaralo i da pitanje mandatara, s obzirom na to da Zelena stranka ima jednog poslanika, i nije tema.

''Mi ćemo nakon ekspozea mandatara odlučiti da li ćemo dati podršku, ali insistiramo na posebnom ministarstvu za životnu sredinu jer je to važno za Srbiju'', rekao je Čabradi.

On je dodao da su predstavnici Zelene stranke došli na konsultacije kod predsednika jer smatraju to svojom obavezom.

Halimi:Vučićev naslednik će imati našu podršku

Lider Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi izjavio je danas, nakon konsultacija kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da u razgovoru nije bilo reči o imenu mandatara, ali da će Vučićev naslednik u Vladi Srbije imati podršku poslanika te stranke.

''Današnji razgovori su bili osnov za naše ponašanje, odnosno, našeg poslanika u narednom periodu. Ako smo podržavali sve do sada, nema razloga da to ne učinimo i ubuduće'', rekao je Halimi.

Na pitanje da li je na sastanku možda saznao ime novog mandatara, Halimi je kazao da o toj temi nije bilo reči te da će to biti saopšteno, verovatno, narednih dana.

On je kazao i da je predsedniku Vučiću ukazao na potrebu za reorganizacijom Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu koje bi, kako kaže, moralo da se osposobi za efikasniji rad na rešavanju životnih problema Albanaca i svih građana u tom delu zemlje.

''Osnovno je bilo da se konačno krene sa realizacijom programa od sedam tračaka iz 2013. godine koji je bio zastao. Mislim da konačno ima političke volje. Predsednik Vučić je zainteresovan da se Koordinaciono telo reorganizuje kako bi bilo efikasnije'', zaključio je Halimi.

Razgovorom sa liderom PDD predsednik Vučić završio je konsultacije o premijeru sa strankama i koalicijama koje imaju svoje poslanike u parlamentu.

Dačić: "Ne odlučuju popovi već Vučić"

– Vršilac dužnosti premijera i šef SPS Ivica Dačić poručio je danas da se adresa Aleksandra Vučića promenila, ali ne i njihova saradnja, kao i da, što se njegove adrese tiče, nema potrebe da se menja.

On je, u izjavi novinarima, zamolio da se njegovo ime ne zloupotrebljava u raznim kombinacijama, kada je reč o novom premijeru.

"Ja sam podržao Vučića, SPS i JS ne zbog premijerskog mesta, niti bilo kakvog dogovora, već zajedničkih ciljeva i daljih političkih planova", naglasio je Dačić.

Kazao je da je veoma bitno da njegov odnos sa Vučićem bude odnos poverenja, i da veruje da će predsednik predložiti najbolje moguće rešenje za premijera.

"Kako odluči tako će i biti", podvukao je Dačić.

Istakao je da postoje spekulacije da on vrši pritisak na Vučića preko crkve, i napomenuo da "ne odlučuju popovi, već Vučić".

"Kada sam rekao da je moj cilj da budem premijer? Premijer je pominjao tri opcije. Šta ako ne budem. Nisam nikad postavljao to pitanje", ukazao je on.

Prvi krug konsultacija objavljen juče

Prvi krug konsultacija obavljen je juče, a Vučića je, kako je kasnije rekao, iznenadila njegova SNS stavom da premijer treba da bude iz redova naprednjaka.

Vučić je ranije rekao da postoje tri opcije - da to bude neko iz SNS, zatim neko iz koalicione SPS, odnosno Ivica Dačić, te da to bude nestranačka ličnost.

Dolazak na današnje konsultacije potvrdile su i Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) Muamera Zukorlića, Partija za demokratsko delovanje (PDD) Rize Halimija i Zelena stranka, dok je SDA Sandžaka odbila poziv.

Šef poslaničke grupe SVM u Skupštini Srbije Balint Pastor rekao je ranije da se ta stranka uvek do sada odazivala na konsultacije i prirodno je da se odazove i ovom sastanku koji se saziva na osnovu Ustava, kako bi predsednik saslušao mišljenje svih izbornih lista.

"Mi imamo i koalicioni sporazum sa SNS i ta koalicija funkcioniše. Neke ciljeve smo već realizovali i očekujemo realizaciju i drugih, pa se nadamo da ćemo imati prilike i o tome da razgovaramo", rekao je Pastor i izrazio nadu da će nova vlada uskoro biti formirana.

Vučić je juče obavio konsultacije sa predstavnicima liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", sa predstavnicima SPS i JS, kao i SRS, LDP, LSV i DSS, dok se predstavnici ĐB i Dveri nisu odazvali pozivu Vučića, kao ni predstavnici izborne liste Za pravednu Srbiju - DS, (NOVA, DSHV, ZZS).

Mihajlović:Konsultacije unutar SNS nepotrebne,Vučić da odluči

Potpredsednica vlade i funkcioner SNS Zorana Mihajlović kaže da nisu potrebne nikakve specijalne konsultacije unutar te stranke u vezi s izborom premijera, već da Aleksandar Vučić treba da donese odluku ko će biti novi predsednik vlade.

"Imamo tu malo drugačiji stav, mislim da nikakve specijalne konsulatacije ne moraju, i ne treba da budu unutar SNS", rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše stav SNS po tom pitanju.

Kako kaže, izbore je, pre svega, dobila SNS, "ali je izbore dobio Vučić i postao predsednik države".

"Potpuno je normalno da Vučić donese odluku ko će biti predsednik vlade, sada kada je on predsednik države, te nikakavi posebni razgovori unutar naše stranke ne moraju da budu. Sigurna sam da će se sa njegovim predlogom svi složiti. To je moj stav", naglasila je Mihajlović.

SPO: Nesporno da Vučić određuje mandatara

Srpski pokret obnove saopštio je danas da nije normalno osporavanje činjenice da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao šef države i lider stranke čija lista ima parlamentarnu većinu, treba da odredi mandatara.

SPO pruža podršku Vučićevoj inicijativi o društvenom dijalogu o promeni pojedinih odredbi Ustava Srbije, koje su, navode, prepreka našem članstvu u EU.

Dodaju i da nije normalno da je sa uzdržanošću ili protivljenjem dočekana Vučićeva inicijativa o potrebi širokog društvenog dijaloga o promeni nekih odredbi Ustava i o politici Srbije prema KiM, koja ne bi počivala na mitovima nego na zaštiti Srbi i srpske baštine na KiM.

"SPO ne samo da podržava ove inicijative predsednika Srbije nego smatra da su te promene u najvećem državnom i nacionalnom interesu", dodaje se u saopštenju.

 

Autor: 
RTV, Tanjug