You are here

Na svojoj četvrtoj po redu sednici a aktuelnom sazivu, Odbor za nacionalnu ravnopravnost Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine razmotrio je i većinom glasova usvojio:

Informaciju o srednjem obrazovanju i vaspitanju učenika, sa posebnim osvrtom na školovanje na jezicima nacionalnih manjina-nacionalnih zajednica u Autonomnoj pokrajini Vojvodini u školskoj 2015/2016. godini sa zaključcima,

Informaciju o osnovnom obrazovanju i vaspitanju učenika, sa posebnim osvrtom na obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina-nacionalnih zajednica u Autonomnoj pokrajini Vojvodini u školskoj 2015/2016. godini sa zaključcima,

Informaciju o upisu učenika u prvi razred osnovnih škola na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine za školsku 2016/2017. godinu sa zaključcima,

Informaciju o upisu učenika u prvi razred srednjih škola na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine za školsku 2016/2017. godinu sa zaključcima.

Cilj pomenutih informacija jeste da prikaže stanje u oblasti obrazovanja, upisa i mogućnosti školovanja učenika u osnovnim i srednjim školama sa sedištem na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u školskoj 2015/2016. godini, a na osnovu podataka koje je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice prikupio u prošloj školskoj godini. Pokrajinska vlada je povodom navedenih informacija donela i odgovarajuće zaključke u kojima je između ostalog, obavezala resorni pokrajinski sekretarijat da nastavi da prati stanje i da o tome periodično obaveštava Vladu, kao i da informacije dostavi i resornim skupštinskim odborima na razmatranje.

U poređenju sa prošlom školskom godinom, nastavljen je trend smanjenja broja upisanih učenika u redovnim, odnosno obaveznim osnovnim školama. Primera radi, u poređenju sa prethodnom školskom godinom, u osnovnim školama u AP Vojvodini smanjen je broj upisanih učenika za 1.883, što je u procentima 1.25 odsto manje nego lane.

Članice i članovi Odbora su u konstruktivnoj diskusiji na sednici, ocenili da su informacije kvalitetne i sveobuhvatne, ali i da se na osnovu njih ne mogu izvoditi zaključci o uzrocima kontinuiranog smanjenja broja upisanih đaka, jer informacije pre svega sadrže statističke podatke i činjenice dok je za zaključke o uzrocima potrebno uraditi studiozna istraživanja i analize u više povezanih oblasti.

Između ostalog, u diskusiji je navedeno i da bi neki od uzroka pomenutog smanjenja broja upisanih đaka u škole na teritoriji AP Vojvodine mogli da se prepoznaju u lošoj demografskoj slici, kao i u odlivu stanovništva koje je prisustno godinama unazad.

Odbor je na današnjoj sednici razmotrio i većinom glasova usvojio i Informaciju o prijemu učenika u domove učenika na teritoriji AP Vojvodine u školskoj 2016/2017. godini, kao i Informaciju o dualnom obrazovanju.

Autor: 
skupštinavojvodina.gov