You are here

Najavljenom izmenom od sredine godine porodične vinarije i podrumi moći će od kuće da prodaju svoju robu, čulo se na degustaciji vina na Dana svetog Vinka u Temerinu.

Do pucanja su bili puni stolovi sa vinskim flašama Sportskoj hali u Temerini gde se blizu 700 kvalitetnih vina iz regiona takmičilo za medalje. Na manifestaciji povodom Dana svetog Vinka sve vrste su mogle da se degustiraju, a najviše inteesovanja bilo je za nagrađene.

Ovenčani međunarodnim priznanjima u velikom broju predstavili su se i temerinski vinari. Imre Lahoš već deset godina priprema nektar, i za svoje crveno vino dobio je zlatnu medalju. „Ovo temerinsko takmičenje je za nas merodavno jer se ovde susrećemo sa međunarodnim vinima, i tako možemo da ocenimo svoj rad sa voćem, i mogu da kažem da sam zadovoljan".

Stručni žiri ocenjivao je 697 vina iz Srbije i inostranstva, pretežno iz Slovačke i Slovenije. Na kvalitet je značajno uticala klima, kaže vinarski sudija Vilmoš Feher. „"One vrste grožđa kod kojih je na stablu ostavljeno više od kilograma nisu dobile dovoljno padavine, i kiselost voća nije se mogla razviti u dovoljnoj meri, zato je odražvanje kiselosti donelo probleme, i bela vina su slabijeg kvaliteta".

Za razvoj grane neophodna je i podrška države. Atila Juhas, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede kaže: „Verujem da ćemo uspeti da obezbedimo podršku jer je stav ministarstva jednoznačan. Želeli bi da mali poljoprivrednici od kuće mogu da prodaju svoja vina, kolege u ministarstvu razumeju, i oni su tog stava, i uveren sam da se otvara mogućnost za izmenu zakona".

Takmičenje i sajam vinara povodom Dana svetog Vinka 21. put je organizovalo Društvo prijatelja bašte a predsednik Šandor Šnejder kaže: „I naš prvi sajam vina bio je međunarodni, bili je grupa iz  Seksarda, ali sada imamo gotovo 180 uzoraka vina iz inostranstva. Možemo da kažemo da je ovo jedan ozbiljan međunarodni sajam vina".

Manifestacija je završena umetničkim programom.

 

Autor: 
Panon RTV