You are here

Centralna vojvođanska manifestacija obeležavanja dana mađarske revolucije iz 1956. godine održana je na Paliću u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara.

Na Paliću se nalazi spomenik '56 koji je podignut 2006. godine kao zajednički mađarsko-srpski simbol sećanja na ta dešavanja. Naime, na Paliću je 1956. godine podignut kamp u kojem je pruženo utočište revolucionarima koji su prebegli u tadašnju Jugoslaviju.

U sklopu polaganja venaca je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor istakao značaj revolucije i kazao da su vojvođanski Mađari sa velikom ljubavlju i susretljivošću čekali i pomagali onima koji su prebegli, nezavisno od toga što ovaj prostor tada već 37 godina nije pripadao Mađarskoj i što tada ovdašnji Mađari nisu ni mogli da putuju u Mađarsku. To je dokaz da ni višedecenijsko razdvajanje ne može da odvoji vojvođanske Mađare od svoje nacije – dodao je Pastor.

Vence su između ostalih položili mađarski državni sekretar Nandor Čepregi, ambasador Mađarske u Beogradu Atila Pinter, subotički generalni konzul Mađarske Janoš Babić, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal, predstavnici mesnih organizacija SVM, lokalnih samouprava i nevladinih organizacija.

 

Autor: 
Panon RTV