You are here

Pred parlament Srbije došao je predlog na osnovu kojeg može biti produženo radno vreme pojedinih graničnih prelaza.

Na 175 kilometara dugoj srpsko-mađarskoj granici postoji osam graničnih prelaza, od čega tri rade neprekidno. Ostalih pet otvoreni su u vremenu od 7 ujutru do 19 časova. Na ove granične prelaze odnose se upravo predložene izmene zakona.

Automobili, dokle pogled doseže, trubljenje, nervoza i gužva. Ovakav haos bio je prošlog jula na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu. Vijugala je dugačka kolona vozila gostujućih radnika koji su krenuli kućama, kao i onih koji su krenuli na letovanje. Ni u povratku situacija nije bila bolja. Jedna šabačka porodica prošlog jula iz Nemačke je krenula kući. Tada su našoj ekipi razočarano izjavili:
„- Čekamo od pola sata posle ponoći dok smo dovde došli.
- To otprilike znači osam sati?"
- Jeste, osam sati čekamo".
- Kako izdržavate?"
- Nikako. Šta da radimo? Moramo. Idemo na odmor."

Tokom letnjih meseci i praznika situacija je gotovo neizdrživa. Između Srbije i Mađarske postoji više graničnih prelaza sa ograničenim radnim vremenom, i u večernjim časovima oni ne prihvataju putnike.

Granični prelaz Bajmok-Bačalmaš, koji je poslednjih godina sve popularniji, jedan je od alternativnih pravaca, posebno među gostujućim radnicima. Putnici očekuju da će biti otvoren 24 časa. Za to se se prošle sedmice stekli i infrastrukturni uslovi. Na srpskoj strani otvoren je savremeni objekat koji omogućava brži prelaz granice. Ova obnova omogućava i autobuski, a ubudućnosti i teretni saobraćaj. U planu je i produženje radnog vremena ovog graničnog prelaza.

Šta je situacija sa ostalim prelazima sa ograničenim radnim vremenom? Ukoliko nastanu gužve, na osnovu predloga koji je sada pred usvajanjem, i mađarska i srpska strana mogu da traže produženje radnog vremena, ili uvođenje 24-oro časovnog radnog vremena na bilo kojem graničnom prelazu – objasnio je Zoltan Pek.

Postupak jednom treba povezati i daje pravni osnov za izmenu radnog vremena graničnih prelaza, naglasio je poslanik SVM-a u republičkom parlamentu. „Kada se gužve stvaraju na malim prelazima, uzmimo za primer prelaz u Đali, ponedeljkom su tamo stalno gužve. Na osnovu toga upućuje se molba jedne strane prema drugoj, da ukoliko je moguće onda na primer da krajem sedmice radno vreme bude produženo recimo do 22 časa. Nakon toga dve strane se saglase i mogu da produže radno vreme. Jednom rečju, ovaj sporazum to sadrži"kaže Zoltan Pek, poslanik SVM-a. Ministar finansija Srbije je na otvaranju graničnog prelaza Bajmok rekao da će u narednih mesec-dva srpska i mađarska vlada održati zajedničku sednicu, kojoj će na dnevnom redu biti i produženje rada graničnih prelaza.

 

Autor: 
Panon RTV