You are here

Tokom ove godine je moguće da se otvore nova pregovaračka poglavlja u procesu evropskih integracija za Srbiju – izjavio je Andor Deli govoreći povodom Dana Evrope o procesu EU integracija Srbije.

Evroparlamentarac vojvođanskog porekla iz grupe Fides-Hrišćansko demokratske narodne partije iz Mađarske je dodao da ako se stvari budu dobro odvijale, da bi se pre letnje pauze mogla otvoriti dva ili eventualno tri nova pretpristupna poglavlja. Izveštaj o Srbiji se očekuje u maju na dnevnom redu u Strazburu na plenarnom zasedanju, kao i njegovo usvajanje. No, Srbija i dalje ima šta da radi na evropskom putu, dodao je Deli.

“To nije novost, to su već dobro poznate okolnosti za Vladu Srbije, bilo da je reč o borbi protiv korupcije, bilo da je reč o slobodi govora ili bilo kojoj drugoj sferi u kojoj je jako teško prikazati brz napredak i rezultat iz godine u godinu. Tu su i manjinska pitanja koja dotiču našu zajednicu. Dobro poznata okolnost je da je Vlada Srbije prihvatila manjinski akcioni plan, njegova realizacija je započela, pišu se izveštaji i čine se koraci vezan za napredak ove teme.

Sam izveštaj o Srbiji naglašava da ispunjenje akcionog plana bez zadrške, što efiksnije i brže Srbija treba da postavi sebi za cilj” – naglasio je Andor Deli.

Autor: 
Panon RTV