You are here

SUBOTICA - Đaci Osnovne škole "Sečenji Ištvan" u Subotici, njih 250, dobilo je medeni doručak. Manifestacija je organizovana povodom Evropskog dana medenog doručka koji se svake godine obeležava 17. novembra.

 

Đaci Osnovne škole "Sečenji Ištvan" su goste, predstavnike grada i pčelare dočekali pesmom i svečanim programom. Da su pčele važne i da je med zdrav, u ovoj školi je već odavno poznato.

 

 

 

"Med je važan zato što je dobar i zdrav. Pčele nama prave med. Med je zdrav za naše telo. Pčele su važne da bi oprašivale cveće. Da one ne oprašuju cveće, sve bi biljke uvenule a životinje bi umrle. Zato su pčele jako važne za naš život", izjavili su đaci.

Cela školska godina će u ovoj ustanovi proteći u znaku pčela i meda, a centralna manifestacija je planirana za 20. maj, Svetski dan pčela.

"Nastavnici tokom godine sa učenicima odrađuju neke nastavne jedinice u vezi sa pčelama, svako iz svog predmeta i onda to prezentujemo publici", kaže Vesna Vajs, direktorka škole.

U protekle četiri godine članovi Udruženja pčelara "Pčela" su u subotičkim školama medenim doručkom počastili više od devet hiljada đaka.

"U početku smo se mi najavljivali školama, a sada nas škole zovu. Deca su ovo jako lepo prihvatila. Stvori se jedna divna atmosfera, svi su vrlo zadovoljni ovom akcijom i mogu reći da nas bukvalno očekuju iz godine u godinu", ističe Dragoljub Matić, predsednik udruženja pčelara "Pčela".

To što rade pčelari, veoma je važno i za sam grad. Lokalna samouprava Subotice upravo zbog toga svaki put podržava njihovu akciju.

"Izuzetno nam je važno da decu na vreme učimo pravilnoj i zdravoj ishrani i da od domaćih proizvođača kupuju med. Zato služi i manifestacija "Dani meda" u septembru koja se održava na trgu u Subotici", navodi Timea Horvat, zamenica radonačelnika Subotice.

Akcija "medeni doručak" nastavlja se i naredne godine, poručuju iz subotičkog udruženja pčelara "Pčela".