You are here

Levente Mađar, zamenik ministra je tokom posete Kanjiži prvo posetio preduzeće „Geneza" koje se bavi sušenjem biljaka i povrća.

U pogonu „Geneze" pripremaju biljke za sušenje. Ovo preduzeće bavi se pre svega sušenjem lekovitog i začinskog bilja, kao i povrća i njihovom preradom. Novi pogon izgrađen je zahvaljujući podršci koju mađarska Vlada pruža privrednicima.

U ovoj firmi imaju nove razvojne polanove. Klara Buš Sečei, suvladnik „Geneze" kaže: „Uz klasične načine sušenja želeli bi da za naše proizvođače uvedemo i bio-sušenje. Postojeće linije za sušenje hteli bi za to da registrujemo i da se postepeno  pojavimo na tržištu i u ovom segmentu".

Mađarska vlada će i u 2019. godini podržavati vojvođanske preduzetnike u interesu osnaživanja i razvoja mađarske zajednice, izjavio je Levente Mađar. Zamenik ministra mađarskog Ministarstva spoljne politike i spoljne ekonomije zajedno sa Ištvan Pastorom i predstavnicima pogona zajedno su presekli vrpcu i otvorili novi pogon.

„Za kratko vreme postigli smo ove uspehe koji se vide iza nas. Odluka je doneta u Budimpešti, nova vlada donela je odluku da i u 2019. godini nastavljamo izgradnju u Vojvodini. Otvorićmo nove mogućnosti za ovdanje preduzetnike i poljoprivrednike. Detalje još treba da razradimo. U poljoprivredi jačanje i razvoj firmi. Na osnovu dosadašnjih uspeha želeli bi da razvijemo novih stotina, hiljada novih proizvođača", rekao je Levente Mađar.

Ištvan Pastor je naglasio da je veoma važno da preduzetnici dobiju veliku podršku. Predsednik SVM-a naglasio je da će do kraja godine razraditi program podrške i razvoja privrede od strane mađarske vlade.

„Potpuno je izvesno da će biti programa koje ćemo nastaviti. U ovom trenutku kupovinu kuća vidim kao jedan takav program. Potpuno je sigurno da će biti i novih elemenata u ovom razvoju, tamo gde su izvesne mogućnosti. Kao takav vidim program razvoja turizma i seoskih sredina", rekao je Pastor.

Razvoj preduzeća i dalje će uživati prioritet, kako bi se otvarala nova radna mesta za Mađare, i da se ovdašnji živalj može osloniti na čvrste osnove, dodao je Ištvan Pastor.

 

Autor: 
Panon RTV